avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții noștri urmează să facă partaj. Există ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții noștri urmează să facă partaj. Există vreo posibilitate ca tata să obțină o cotă mai mare decât mama, sau chiar toată casa?

Buna ziua, parintii mei vor face partaj si vreau sa aflu daca exista vreo posibilitate de a lua tata tot sau macar o mare parte mult mai mare din casa, ideea este ca suntem 3 frati, 2 majori si nimeni inclusiv tata nu se intelege cu mama, si vrem sa ne separam si sa ii dam eventual cea mai mica parte din casa, exista vreo posibilitate de a nu se face doar 50/50?
Bunurile au fost dobandite dupa casatorie
Propietar in acte este doar tata., Multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:53, 2 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar nu conteaza cati copii sunteti.. conta daca aveti vreo contrubutie la achizitionarea bunurilor, altfel, nu.
Nu exista motiv pt care tata sa obtina mai mult la partaj, se prezuma ca au contribuit egal.
De asemenea nu conteaza ca in acte apare doar tatal, fiind casatorit cu mama si fondurile fiind comune, sunt bunuri comune.
Tatatl poate obtine o cota mai mare daca a cumparat casa cu bani din vreo mostenire sau alta categorie de venit propriu si dovedeste asta, altfel, se va imparti egal.
Mama si tata au drepturi egale.
Pentru a exista diferente de regim juridic trebuie analizat cazul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Rmg99 a scris:

Buna ziua, parintii mei vor face partaj si vreau sa aflu daca exista vreo posibilitate de a lua tata tot sau macar o mare parte mult mai mare din casa, ideea este ca suntem 3 frati, 2 majori si nimeni inclusiv tata nu se intelege cu mama, si vrem sa ne separam si sa ii dam eventual cea mai mica parte din casa, exista vreo posibilitate de a nu se face doar 50/50?
Bunurile au fost dobandite dupa casatorie
Propietar in acte este doar tata., Multumesc frumos!

Buna ziua,
In cazul unui partaj bunuri comune dobandite in timpul casatoriei exista prezumtia cotelor egale de participare la dobandirea acelor bunuri,
Partea care solicita o cota mai mare sau majoritara trebuie sa faca dovada contibutiei exclusive la dobandirea acelor bunuri.
Numai asa tatal dvs. va putea obtine o cota mai mare.
Singura posibilitate e ca mama să fie de acord cu această diminuare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic, există.
De altfel, acel 50/50 este doar o prezumție, împotriva căreia se poate face proba contrară.

Dar, până la proba contrară, să nu uităm că mama în cauză a ... legănat 3 copii. Și nu doar atât, că o mai fi făcut ea câte ceva până au ajuns vreo doi majori.
Altfel spus, chiar dacă mama dvs. ar fi fost lipsită de venituri, tot se va ține cont de munca ei în gospodărie și pentru creșterea copiilor.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj casă construită în timpul căsniciei: mama nu a contribuit cu nimic, iar câțiva ani are probleme psihice. nu merită 50% din avere, avem șanse să luăm tot sau măcar o parte mult mai mare decât ea? Rmg99 Rmg99 Buna ziua, părinții mei vor face partaj, casa a fost construită în timpul casniciei, tata a facut tot iar mama nu a contribuit cu nimic, aceasta începând ... (vezi toată discuția)
Situatie partaj divort cu adulter kivu99 kivu99 Buna seara, Va scriu aceste randuri in speranta ca ma veti putea ajuta cu cateva raspunsuri la problema mea. Mama mea doreste sa divorteze de tatal meu. ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj când unul dintre soți nu a avut venituri pe durata căsătoriei: care sunt procentele de împărțire a bunurilor în acest caz? ComN ComN Buna ziua. Fratele meu a divortat recent de sotia cu care a fost casatorit 6 ani si cu care are un copil de 10 ani si bunuri imobile. Mentionez ca in timpul ... (vezi toată discuția)