avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea

Buna ziua, dețin un teren plus casa că moștenire de la părinții mei,in fața proprietăți mele sa afla un teren de aproximativ 650 mp din 900 mp cat a avut inițial deoarece în anul 1995 proprietarul terenului (acum decedat care are și moștenitori fara succesiune dezbătută)a împărțit terenul familiei mele și vecinului nostru ,pe suprafața de 650 mp este plantata vie și este întreținut de familia mea de aprox 50 de ani care este procedura și dacă am șanse să devin proprietar pe acest teren , mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:33, 30 Aprilie 2019
Buna Ziua!In mod normal ne-am incadra in situatia prevazuta la art 930 alin.1pct.a) si c) si alin.2 al aceluasi articol din codul civil(uzucapiune extratabulara).Daca dumneavoastra ati intrat in posesia bunului imobil(terenului) din anul 1995 se presupune ca a fost indeplinita conditia de a fi posesor de cel putin 10 ani.Doar ca era necesar ca in tot acest timp sa faceti si dovada ca ati posedat in tot acest timp terenul,aceasta dovada facundu-se prin diverse modalitati precum:platirea de taxe si impozite asupra terenului,inscrierea in cartea funciara inaintea unor terte persoane(asta daca nu cumva unul dintre mostenitori era inscris in cartea funciara,caz in care nu mai puteti face nimic).Prin urmare trebuie sa verificati daca dupa decesul vecinului dumneavaostra mai este cineva inscris in acea carte funciara,iar daca nu,dumneavoastra puteti inainta o cerere de dobandire a acelui imobil prin uzucapiune potrivit art.1049-1052 din noul cod de procedura civila,bineinteles,asta daca in acesti 10 ani ati dovedit cu ceva semnificativ ca ati fost posesor de buna-credinta.Va asftauiesc sa cititi art 1049-1052 pentru mai multe detalii.Pentru a conchide,situatia este putin mai complicata in ceea ce priveste uzucapiunea deoarece difera de la caz la caz,astfel ca veti avea nevoie de un avocat pentru a va explica mai multe si pentru a va spune sansele dumneavoastra pentru stapanirea acelui imobil.Pe de alta parte,tinand cont de faptul ca posesia dumneavoastra a inceput din 1995 se vor aplica dispozitiile Legii 71/2011,astfel ca pentru posesia inceputa inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil sunt aplicabile dispozitiile in vigoare acului interval de timp.Adica va ve-ti judeca pe vechiul cod civil si nu pe cel intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.Ca o concluzie,aceste lucruri pe care vi le-am spus sunt cu titlu informativ(unele dintre ele posibil neaplicandu-se la cazul de fata),dar ceea ce trebuie sa faceti pentru informatii mai detaliate este sa consulati un avocat deoarece explicandu-i indetaliat problema dumneavostra va face o analiza si cu siguranta va va estima sansele de castig cu privire la acest viitor proces.O zi buna!
Aveti sanse la uzucapiune.
Trebuie însă redactată cu grija acțiunea.
Va veti judeca pe legea veche.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie danterciu danterciu Platesc impozitul pe un teren de 17 ani, il utilizez fara probleme. Acest teren a fost cumparat de tatal meu, dar acum nu gasesc nici un act pe el. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)