Buna ziua. Sotul meu, sofer profesionist de aproape 20 ani, a fost implicat intr un accident, cu tirul pe care l conducea. Pe directia lui de mers, 4 tineri , imbracati in negru, fara veste reflectorizante sau vreo lanterna aprinsa mergeau haotic, pe marginea soselei nelumunate. Unul din ei a ajuns si pe sosea. Sotul meu l a observat tarziu si desi a tras spre stanga, l a lovit. Victima era lovita in zona feței, a fost dusa la spital, a fost supus investigatiilor, el plecand pe picioarele lui, acasa, in aceeasi noapte. Sotului meu i a fost suspendat petmisul 90 zile. Fratele victimei inca din spital a intrebat politistul cati bani ar trebui sa i dea soferul pt accidentul produs. La ce suma ne puteam astepta sa ne ceara victima?
Va multumes.
wizzard68
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru cei 0,11mg/l in aerul expirat nu cred ca RCA-ul sotului va acorda vreo despagubire victimei.
Se va invoca culpa soferului pt conducerea sub influenta alcoolului chiar daca alcoolemia este sub pragul infractiunii. Mai bine va intelegeti amiabil cu victima.Succes.!
Daca alcoolemia este sub 0,4 mg/l in aerul expirat, Asiguratorul este obligat sa plateasca fara a putea recupera de la soferul vinovat. Spitalizarea tot Asiguratorul trebuie sa plateasca. Alcoolemia sub 0,1 mg/l, nu arata tot timpul alcoolemie in sange. 0,11 parca e tras de par. Important e daca a fost luat analiza de sange si ce a aratat acolo.
Daca nu vor fi acordate peste 90 de zile de ingrijiri medicale, prin certificatul medico-legal, nu poate fi intrunita raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, in cauza concreta expusa de dumneavoastra.
Asadar, va fi dispusa clasarea.
Daca poate fi angajata raspunderea civila delictuala, in contextul incalcarii unei norme rutiere, persoana vatamata se poate adresa instantei de judecata, in vederea acordarii de despagubiri, despagubiri de ordin moral, si de ordin material.
Instanta de judecata, daca va constata vinovatia dumneavoastra(-element obligatoriu al raspunderii civile delictuale, alaturi de prejudiu-paguba, forma de vinovatie, legatura de cauzalitate intre prejudiciu si actiunea ilicita ), fiind intrunite toate cerintele imperative pentru a fi angajata raspunderea civila delictuala, va stabili cuantumul despagubirilor.
Cuantumul despagubirilor este determinat de vatamarea efectiva suferita prin savarsirea faptei, importanta valorii lezate, consecintele pe termen lung ce rezulta din vatamarea suferita, consecintele de ordin financiar, si cele de ordin emotional ce s-au produs, consecintele produse asupra membrilor de familie.
Societatea asiguratoare suporta sumele de bani solicitate cu titlu de daune morale si materiale, fiind introdusa in cauza.
Daca, insa, erati sub influenta bauturilor alcoolice, raspunderea penala este angajata indiferent de numarul de zile de ingrijiri medicale.
Art. 196: Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. (6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Erati sau nu erati sub influenta bauturilor alcoolice?
Buna ziua. In urma testarii cu etilotestul, sotului i-a iesit 0,11 mg/ l alcoolemie in aerul expirat. I s-au recolat 2 probe de sange, la interval de jumatate de ora, una de alta, insa nu a venit niciun rezultat de la IML. Vrem sa platim analizele, sa stim cat a iesit de fapt in sange, dar nu stim unde si cat costa, stiu ca nu le mai platesc cei de la politie si vine rezultatul foarte tarziu. Zilele urmatoare, victima va merge impreuna cu sotul meu la politie, sa dea declaratie cum ca nu depune plangere impotriva lui.