avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nedumerire prescriptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nedumerire prescriptie

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta unei chestiuni.

De exemplu, eu comit o infractiune in 2010 pentru care pedeapsa este de la 3-12 ani. In anul 2014 cu aparitia NCP infractiunea respectiva devine incadrata la 2-7 ani.
dar Politia afla de infractiunea savarsita tocmai in anul 2019, cand incep investigatiile.
intrebarea mea este: in 2019 este deja prescrisa?
Cel mai recent răspuns: stuffshed , utilizator 10:03, 26 Mai 2019
Trebuie aplicată, în mod obligatoriu, legea penală mai favorabilă. Pe noul Cod penal, dacă infracţiunea are limite de pedeapsă de la 2 la 7 ani, termenul genral de prescripţie este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c). Aşa încât, dacă fapta este comisă la 1 ianuarie 2010 (de exemplu), răspunderea penală se prescrie la 1 ianuarie 2018. Deci dacă se dispune continuarea urmăririi penale faţă de suspect de abia în anul 2019 (acesta este primul act care întrerupe termenul de prescripţie, în lumina noii decizii a CCR în materie), trebuie să se dispună clasarea, fiindcă a intervenit prescripţia.
Trebuie însă să fiţi atent, să nu cumva să fie infracţiunea în formă continuată (să se comită în timp, prin mai multe acte materiale), caz în care termenul de prescripţie începe să curgă de la epuizarea infracţiunii (de la comiterea ultimului act material), Şi atunci s-ar putea să nu mai fie prescrisă fapta.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
intreruperea cursului prescriptie nu este in acest moment abrogata din cauza deciziei CCR din vara trecuta?
Majoritatea covârşitoare a instanţelor spun că nu. Este o discuţie, dar există şi soluţii contrare. Oricum, important este faptul că primul act de întrerupere este momentul aducerii la cunoştinţă a calităţii de suspect. Dacă trece termenul general de prescripţie fără să se întâmple asta, fapta este prescrisă şi nu mai contează întreruperile.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
pai curtea de apel oradea a dat o definitiva in care a hotarat ca nu mai exista intreruperea cursului prescriptiei. io nu inteleg cum functioneaza justitia asta, daca intr-o regiune e o lege si in alte locuri e alta lege.

link-ul deciziei:

[ link extern ]
Un complet de la Curtea de Apel Oradea. Și la Curtea de Apel Cluj este o astfel de decizie, dar sunt și 25 decizii in sens contrar. La fel si la Constanța.
Pana nu se promovează un RIL sa hotărască Înalta Curte care e opinia potrivită. practica va fi divergenta in continuare.

Alte discuții în legătură

Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima, comite acesta o infractiune? cuvantuleputere cuvantuleputere Daca un angajat intocmeste fara constiinciozitate, fara a folosi date corecte, un raport pe baza caruia se imparte o prima unor angajati, comite acesta o ... (vezi toată discuția)
Tatăl copilului mi-a făcut plângere penală pentru că băiatul a refuzat să plece cu el, în intervalul 2014 - 2019, la programul de vizită. nu s-au prescris ,,infracțiunile'' mai vechi? Martonze Martonze Bună ziua, Am probleme cu programul de vizită al tatălui, care vine foarte rar la program.Acum, mi-a făcut plângere penală fiindcă băiatul nu vrea să ... (vezi toată discuția)
Poți acuza ccr de obstrucționarea justiției prin amânări repetate în anumite cauze? cosmin_ciuc cosmin_ciuc Poate un cetățean român să dea în judecată Curtea Constituțională a României pentru că obstrucționează înfăptuirea justiției prin amânări ... (vezi toată discuția)