avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tatăl copilului mi-a făcut plângere penală pentru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tatăl copilului mi-a făcut plângere penală pentru că băiatul a refuzat să plece cu el, în intervalul 2014 - 2019, la programul de vizită. Nu s-au prescris ,,infracțiunile'' mai vechi?

Bună ziua,
Am probleme cu programul de vizită al tatălui, care vine foarte rar la program.Acum, mi-a făcut plângere penală fiindcă băiatul nu vrea să plece cu el , deşi eu îl pregătesc, îl îndemn, uneori chiar e hotărât să meargă cu el, dar când îl vede, intră în panică şi refuză.
Plângerea e făcută pentru zece zile de program, în intervalul 2014 - azi şi susţine că eu alienez copilul.
Întrebare:
1. pentru refuzul din 2014 (1 ocazie), 2015 (1 ocazie), 2016 (2 ocazii până în mai 2016) , nu sunt prescrise "infracţiunile?
2. un refuz după mai 2016, unul în 2017 , 3 în 2018 şi 1 în 2019, acestea fiind şi singurele zile din program la care tăticul a venit la copil, reclamate în plângere, reprezintă "infracţiune continuată"?
Specific că minorul nu a fost ascuns, a fost prezent cu fiecare ocazie, îmbrăcat corespunzător, cu haine de schimb şi apă, a conversat cu tatăl său, dar nu a vrut să plece cu el la plimbare.
Mulţumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 12:41, 12 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangere penala pt ce mai exact ? Pt nerespectarea masurilor de incredintare sau pt ce ?
Pt asta, plangerea se face in termen de 3 luni de la comiterea " faptei "
A venit o data in 2016, o data in 2017, de 3 ori in 2018 si o data in 2019, Iar atunci, cu ocaziile asta, copilul nu a vrut sa plece cu el ?

Presupunând prin absurd că aţi fi comis infracţiunea, ea s-ar încadra la prevederile art. 379 alin. (2) Cod penal (nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului) şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă. Termenul general de prescripţie este de 3 ani, dar, fiind vorba despre o infracţiune continuată, el începe să curgă de la data săvârşirii ultimei acţiuni/inacţiuni din structura infracţiunii continuate, adică din data de x 2019 (nu aţi menţionat data din 2019). Deci încă nu operase prescripţia generală.
Dar, în cazul acestei infracţiuni, plângerea prealabilă a victimei (fostul soţ, în teorie) trebuie depusă în termen de 3 luni de la data comiterii ultimei acţiuni/inacţiuni, din anul 2019. Verificaţi când a depus plângerea.

Dacă a depus plângerea în termen şi cum fapta nu este prescrisă, aspectele acestea nu vă ajută, dar apărarea trebuie făcută pe inexistenţa faptei. Dacă situaţia se prezintă cum o descrieţi dumneavoastră, nu aţi comis nicio infracţiune şi nu trebuie să vă faceţi griji. Dar să nu neglijaţi dosarul, să propuneţi probe în apărarea dumneavoastră, eventual să vă angajaţi un avocat care să tranşeze problema.

Avocat Alexandru Maatache,
Baroul Cluj
Bună ziua,
Mulţmesc pentru răspunsuri.
"
Dar, în cazul acestei infracţiuni, plângerea prealabilă a victimei (fostul soţ, în teorie) trebuie depusă în termen de 3 luni de la data comiterii ultimei acţiuni/inacţiuni, din anul 2019. Verificaţi când a depus plângerea".

Plângerea a depus-o în intervalul de 3 luni de la ultima dată reclamată.
Nedumerirea mea constă în următoarele:
-În anul 2014, la fel şi în 2015, omul s-a prezentat neanunţat o singură dată în an, deşi avea dreptul la 30 de întâlniri, în 2016 de 2 ori, la intervale mari de timp, la fel în următorii ani. De unde ştia în martie 2014 că în iunie 2015 copilul va refuza plecarea? Şi de ce nu a depus plângere în 2015, când deja era refuz repetat?
-Dacă omul nu vine la program încă 5 ani de acum încolo şi când vine, se repetă situaţia, şi atunci e infracţiune continuată? Atunci la ce se referă "plângerea prealabilă"?
Gi-jane, aşa este, el a venit când şi-a adus aminte , cu ceartă, cu acuzaţii la adresa mea în faţa copilului şi copilul oricum, nu e familiarizat cu el. Datele reclamate sunt singurele când a respectat ziua de program, nu şi ora şi acum le-a reclamat, la calup.
Infracţiunea continuată presupune că o infracţiune este comisă prin mai multe acţiuni/inacţiuni, care au loc la intervale regulate de timp, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale. Să vă dau un exemplu de şcoală. Un hoţ îşi propune să fure dintr-un cartier cu vile şi fură o dată la 2-3 luni,
Deci, făcând abstracţie de vinovăţia/nevinovăţia dumneavoastră, infracţiunea reclamată de soţ este în formă continuată.

Plângerea prealabilă poate fi depusă în termen de 3 luni de la data comiterii ultimei acţiuni din structura infracţiunii continuate. Sintagma ,,prealabilă" înseamnă că plângerea este depusă înainte să înceapă urmărirea penală, nu că trebuia depusă de soţdupă data primului act de executare al infracţiunii (2014 sau 2015). Deci da, din punct de vedere juridic, el poate depune plângerea la 3 luni de la vizita din 2019, nu trebuia să fi depus în anii anteriori.

Însă repet, acestea sunt chestiuni juridice asupra cărora nu ar trebui să vă îndreptaţi în situaţia asta. Strategia corectă este să arătaţi că nu sunteţi vinovată şi că fapta de care sunteţi acuzată nu este infracţiune. Fiindcă aveţi şanse mari să primiţi o soluţie de clasare. Nu vă încurcaţi cu prescripţia şi cu ce înseamnă infracţiunea continuată, aceste aspecte sunt de apanajul avocaţilor, procurorului, a instanţei.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere Martonze Martonze Bună ziua Tatăl copilului meu are un program de relaţii cu preluarea minorului de la domiciliu, pe care-l onorează rar şi copilul, a refuzat de fiecare ... (vezi toată discuția)
Plangere penala flomrco47 flomrco47 Care este diferenta dintre o plangere penala si o plangere prealabila? Si care este termenul pentru a depune o plangere penala? Pentruca am citit in NCPP ca ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu Rmilitaru Rmilitaru Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, ... (vezi toată discuția)