Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele probleme:
1 am locuit cu sotul intr-o casa cumparata de el inainte cu un an sa ne casatorim, desi eram impreuna de 6 ani. Am fost data afara din domiciliul comun, prin schimbarea yalelor si paza la poarta. Eu pot face vreun demers juridic in acest sens? sa cer despagubiri? / a trebuit sa ma mut cu chirie. Am incercat de vreo 2 ori sa intru, ( sa-mi vad copiii) dar am fost agresata de sot, am facut 2 Ordine de Protectie care s-au pierdut ( "neintelegeri inerente divortului"), politia nu a facut nimic sa ma ajute sa reintru in domiciliu. Intre timp am intentat divort, dar nu mi se pare corect sa raman doar cu hainele de pe mine si el cu toate bunurile si casa ( a refuzat sa-mi restituie si haine si bunuri proprii si cele comune sa le impartim). De partaj am incercat dar n-am avut cu ce timbra si s-a anulat.
2. Mai avem o casa cumparata in timpul casatoriei, el a schimbat yalele si de la aceea - ce actiuni pot face eu? ( partajul nu mi-l pot permite). Daca incerc sa folosesc eu casa mi-e teama ca nu voi fi decat hartuita si agresata. Va multumesc mult pt rabdare si atentie.
Dvs. si sotul aveti drepturi egale in ceea ce priveste bunurile comune.
Sunt bunuri comune toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei, cu cateva exceptii prevazute de art. 340 din Codul civil, articol pe care puteti sa il consultati.
Cand spun drepturi egale, ma refer inclusiv la dreptul de a folosi aceste bunuri.
Prin urmare, avand in vedere cele scrise anterior, pana la partaj, sotul nu are niciun drept sa va indradreasca dreptul de a folosi bunurile comune.
Daca lucrurile stau asa in ceea ce priveste bunurile comune, cu atat mai putin sotul nu are niciun drept sa va retina lucrurile personale sau alte bunuri proprii ale dvs.
In ceea ce priveste casa cumparata de sot inainte de casatorie, aceasta este considerata ca fiind proprietatea lui, dvs. aveti insa un drept de creanta, in masura in care ati contribuit la achizitionarea acesteia sau la imbunatatirile aduse acestei locuinte, contributie pe care insa va trebui sa o dovediti.
Prin urmare, in ceea ce priveste aceasta casa, aveti dreptul la restituirea sumelor de bani cu care ati contribuit la achizitionarea ei sau la imbunatarile aduse.
In ceea ce priveste faptul ca ati fost agresata de sot, puteti formula plangere penala impotriva lui, de asemenea aveti dreptul sa formulati plangere penala in ceea ce priveste faptul ca sotul va retine bunurile proprii.
Referitor la cea de-a doua casa dobandita in timpul casatoriei, aceasta este bun comun si in privinta ei aveti drepturi egale cu sotul, fiind coproprietari.
In situatia in care nu puteti patrunde in locuinta, solutia legala este sa formulati in instanta o cerere solicitand pe calea ordonantei presedintiale ca sotul sa fie obligat sa va permita acesul in locuinta comuna si de asemenea, sa puteti locui in imobil.
Avand in vedere actele de violenta care deja au fost exercitate asupra dvs., aveti dreptul sa solicitati instantei sa locuiti singura in acea casa.
Tot pe calea ordonantei presedintiale, puteti solicita instantei obligarea sotului sa va restituie bunurile proprii, de asemenea, in privinta aceasta puteti formula si plangere penala, desigur in masura in care considerati ca este necesar.
Va recomand sa recurgeti la ordonata presedintiala, intrucat este o procedura rapida, cererea se judeca de urgenta si cu precadere.
Dvs. aveti suspiciunea ca, in cazul in care veti incerca sa locuiti in casa, sotul va recurge la amenintari sau chiar veti fi agresata, situatie in care putei formula plangere penala impotriva lui, nu aveti o alta solutie.
Cam acestea sunt sfaturile pe care vi pot da la o prima vedere.
Buna ziua si va multumesc frumos pentru raspuns. Exista deja un numar de 10 plangeri penale pe numele sotului pentru multiple incalcari ale legii / drepturilor mele, dar nu se misca nimic in ele. ( agresiune / retinere bunuri / interdictie acces locuinta comuna / distrugere - taiat cauciucuri / nerespectarea hotararilor judecatoresti - program vizitare copii / violare corespondenta, spargere adrese email / hartuire, amenintari, urmarire - am gasit GPS pe masina / etc.. Mai mult, vazand plangerea referitoare la bunuri, mi-a facut si el cum ca as fi furat bunuri din casa, bijuteriile soacrei si ceasul lui... Nu mai e nevoie sa mentionez ca nici copiii nu mi i-am luat din casa / apoi bunuri sau bijuterii...Deocamdata nu m-a chemat nimeni de la Politie. Am cerut prin Ordonanta acces in locuinta pt a-mi prelua bunurile proprii, initial s-a respins ( pe motiv ca le-as fi trecut si in cererea de partaj si ca nu mai e urgenta - am facut cererea in noiembrie - dupa 8 luni - pt hainele de iarna, in special, desi facusem numeroase demersuri, si notificari anterior sa mi le dea si nimic., plus cheltuieli de judecata 3600 RON ( Buftea). Mi-a scos la poarta cativa saci mesajeri cu haine vechi si de vara si m-a chemat intr-o seara sa mi le dea ( cand a aflat de proces), in rest sustine ca mi le-am luat pe toate si ca el n-a stiut. Copiii mi-au spus ca dupa acea data nu au mai vazut haine de-ale mele prin casa. Ulterior am facut recurs, am castigat si acum am dat cererea la un executor sa obtina incuviintare de executare.
In cazul in care as obtine sa folosesc casa singura ( bunul comun) ma poate obliga sa-i platesc contravaloarea lipsei de folosinta? sau eu pot sa-i solicit aceasta contravaloare in momentul actual cand nu o pot folosi? Pentru mine mai convenabil ar fi sa obtin contravaloarea lipsei de folosinta, fiind o casa mare si care necesita amenajari.
Ar mai fi o intrebare - si masina ( cumparata in timpul casatoriei) dar pe numele meu, cu bani de la sora mea, mi-a oprit-o in curte de un an. Cum ma sfatuiti sa procedez? Printr-o ordonanta sa cer folosirea temporara pana la partaj? in acest moment partajul a fost anulat, am inteles ca pot face alta actiune doar pt masina si bunurile din casa. ( ca sa nu timbrez mult).
Va multumesc.
De aceste plangeri penale trebuie sa se ocupe avocatul dvs. si trebuiesc facute foarte multe diligente daca doriti sa aveti un rezultat pozitiv.
Ordonanata presedintiala a fost respinsa dupa parerea mea in mod nelegal, intrucat exista urgenta, fiind vorba de lucruri personale, destinate uzului personal zilnic si prin urmare, faptul ca exista un proces de partaj pe rol nu avea nici o legatura cu procesul prin care ati solicitat ca sotul sa va permita sa puteti intra in posesia acestor bunuri.
Imi permit sa apreciez ca undeva aparatorul dvs. a facut o greseala, se mai intampla insa sa greseasca si instantele.
Dar, din experienta va spun ca, nu trebuie sa va asteptati sa castigati in instanta, daca avocatul nu face tot ce ar trebui facut in cauza respectiva si anume, o cerere bine intemeiata in drept si in fapt, nu face toate demersurile procedurale necesare, un probatoriu mai mult decat suficient, practica judiciara cu titlu de exemplu, citata inclusiv doctrina juridica.
In cazul in care, prin hotarare judecatoreasca se stabileste dreptul dvs. de a folosi singura locuinta comuna. nu veti putea fi obligata la plata unor despagubiri catre sot pentru lipsa de folosinta, intrucat dreptul de a folosi singura locuintaa fost stabilit prin hotarare judecatoreasca, pe cale legala.
Sotul poate fi insa obligat la plata unor despagubiri pentru faptul a v-a lipsit de folosinta bunurilor proprii dar si comune, intrucat, in primul rand, este vorba de bunuri proprii, cum ar fi bunuri personale dar si pentru faptul ca, v-a privat de folosirea acestor bunuri in mod abuziv.
In ceea ce priveste, dreptul de a folosi autoturismul propriu pana la partaj, apreciez ca poate fi facuta cu succes o cerere pe calea ordonantei presedintiale, cu conditia sa fie bine facuta si probata.
Partajul poate fi facut doar pentru o parte din bunuri.
GermanAlex
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
In casa comuna spargeti iala si intrati - aveti acest drept. Daca va ameninta, chemati imediat politia si cereti protectie contra lui. Apoi divort si partaj.
Multumesc frumos pt raspunsuri. Am constatat la Instantele din Buftea ca indiferent ce / cat / cum probezi / pledezi tot ce decizii vrea fiecare da. Am pierdut domiciliul copiilor pana la divort si la fond si apel desi am avut 2 bibliorafturi de probe, doar pe motivul ca minorele sa ramana in casa in care au crescut, se pare mult mai important decat sa fie cu mama lor..
Revenind la casa respectiva, multumesc pt solutii, tinand cont de agresivitatea sotului si de letargia autoritatilor ( probata), am o mare retinere in a ma muta acolo, cred ca as sta tot timpul cu teama sa nu sparga yalele si sa le schimbe si ma trezesc din nou pe drumuri doar cu hainele de pe mine.. pe motiv ca si el este proprietar ( actiunea in instanta va dura niste luni bune pana la acordul instantei de a folosi singura casa, daca-l voi obtine). Daca ma mut acolo si schimb yalele, poate veni oricand sa le schimbe din nou sau sa-mi ceara acces in casa?- sunt obligata sa-l las? ( vorbesc pana la incuviintarea instantei).
Daca in acest moment casa nu este folosita, ( si el a schimbat yalele), eu am sanse sa obtin despagubiri in urma lipsei de folosinta?
Ref la despagubirile pe care le-ati mentionat ref la bunuri, eu am cerut in procesul de divort despagubiri si pe motivul acesta ( si el a cerut, dublu decat mine, pt ca i-am stricat viata si numele, prin scandaluri la poarta cu Politia). Credeti ca este o varianta aceasta sau ar trebui un proces separat? Procesul de divort nu merge prea bine, am avut o expertiza psihologica total in favoarea sotului, iar experta mea parte a fost "impartiala"..
Va multumesc si aprecieaz mult raspunsurile detaliate, de-a lungul ultimului an am avut mai multi avocati implicati, dar fiecare cu bune si mai putin bune, si de aceea am pus si intrebari pe acest forum. Pe partea de penal, nu am mai avut resurse disponibile sa ma ocup mai intens, iar politia nu prea misca nimic.
Partaj
mare
Cum as putea sa impart bunurile comune din casatorie,dupa divort,avand in vedere ca exista pamantul proprietatea mea dinainte de casatorie ,si casa construita ... (vezi toată discuția)