Buna ziua,
am provocat un accident auto pe un drum public intre masina mea si a sotiei din care au rezultat daune materiale (masini usor avariate). Ambii avem asigurari RCA valabile. Masinile sunt dobandite inainte de casatorie. Asiguratorul poate sa-i refuze partii pagubite despagubirea aferenta politei RCA si pe ce motiv? Multumesc.
a) cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs:
(i) într-un caz de forță majoră;
(ii) din culpa exclusivă a persoanei prejudiciate;
(iii) din culpa exclusivă a unei terțe persoane, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 11 alin. (3) lit. d);
b) prejudiciile produse bunurilor aparținând conducătorului vehiculului răspunzător de producerea accidentului, precum și cele produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicită aceste despăgubiri;
Reviste (1)
c) în următoarele situații:
(i) prejudiciile au fost produse bunurilor aparținând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, dacă au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat în proprietatea ori utilizat de aceeași persoană fizică sau juridică și care este condus de un prepus al aceleiași persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoana fizică sau persoana juridică;
(ii) bunul avariat și vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soților;
Art 339 Cod Civil: "Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor."
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt definite ca bunuri proprii. Pot ele sa devina "patrimoniu comun", doamna Olga Tanasa?