1. prin adeverinta de la medicul de familie sau de la medicul specialist
adeverinta o puteti inainta cu o adresa in doua exemplare, dintre care unul va ramane la dvs., dupa ce va primi numar de inregistrare de la angajator.
2. cat de repede posibil, pentru a beneficia de protectia legala acordata femeilor insarcinate
In urma consultului de catre medicul dumneavoastra de familie sau dupa caz medicul specialist, vi se inmaneaza o adeverinta medicala despre starea dumneavoasra de graviditate, dupa care o veti depune la departamentul resurse umane, impreuna cu o instiintare scrisa de dumneavoastra prin care relatati acest fapt.
Multa sanatate!
HG 537/2004 - normele de aplicare a OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede:
Art. 2 lit. c) salariata înstiinteazã angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei si lãuzei, completatã corespunzãtor de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unitãtii, însotitã de o cerere scrisã care sã continã informatii referitoare la starea proprie de maternitate, în conformitate cu art. 2 lit. c) - e) din ordonanta de urgentã, si, dupã caz, solicitarea de a i se aplica mãsurile de protectie prevãzute de aceasta;
Art. 6 (3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie sã continã data prezumtivã a nasterii, precum si recomandãri privind capacitatea de muncã a acesteia pe timp de zi sau, dacã este cazul, pe timp de noapte, precum si în condiþii de muncã definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
(6) Salariata va prezenta angajatorului, în copie, documentul medical mentionat la alin. (1), în maximum 5 zile lucrãtoare de la data eliberãrii.
Nu este mentionat un termen anume de anuntare a starii de graviditate, dar din momentul in care salariata a aflat ca este insarcina cat mai repede trebuie sa prezinte angajatorului o adeverinta eliberata de medicul de familie / specialist care atesta starea de graviditate.