Parinti mei se afla intr-o situatie mai dificila , mama mamei mele detinea un teren impadurit (padure) care a pana mai acum catva ani a fost in propritatea statului ,odata cu retrocedarea au aparut problemele .Cand s-a inceput retrocedare doua surori de ale mamei pana sa se ajunga la parcela unde era efectiv pamantul au luat o parte din suprafata in alte puncte mai aproape de locuinta lor .Cand s-a ajuns cu retrocedare si in punctul unde avea bunica mea una dintre surorile mamei(care mai loase o data o parte ) prin contributia cuscrului (primar la acea vreme in comna ) si a sotului ei consilier au luat suprafata efectiva de o avea bunica ,dar o parte de ii ramasese efectiv la rolul bunici ,iar restul sub un nume al unei rude de mult de nu se mai auzit de ea a sotului acesteia .
Precizez ca matusa nu ne-a dat nici un act doveditor al retrocedarii si ca parintii mei au fost cand sa dat pamantul in punctul unde avea bunica.
Va intreb daca este legal ceva din toata nebunia asta si ce cai legale sunt de remedia cumva situatia ?
Se poate rezolva ceva prin succesiune ? Daca da cat costa si care este procedura ?
Cum putem obtine un act doveditor al retrocedari direct de la primarie ?
Va multumesc pentru intelegere si pentru timpul acordat .
Daca bunica traieste atunci, este bine sa faca o cerere scrisa la Primarie prin care sa solicite eliberararea unei copii ori a titlului de proprietate referitor la suprafata de teren supusa litigiului, pentru ca mai apoi sa solicitati prin instanta fie desfiintarea respectivelor titluri, fie, constatarea dreptului de proprietate, fie ce solutii juridice se mai impun in functie de natura exacta a litigiului.
Daca nu traieste bunica, toate demersurile le face mamad-voastra, insa mai intati trebuie sa deschida succesiunea la un notar.
Abia apoi poate, in calitate de mostenitor(dovedit cu Certificatul de Mostenitor) sa faca toate demersurile necesare pentru a solutiona aceste probleme.
Opinia mea este sa apelati la un avocat, care cu profesionalism, va v-a ajuta in demersurile d-voastra.
Intradevar daca bunica nu traieste mama nu poate solicita in instanta nimic numai daca face dovada ca are calitatea sa solicite ceva.
Daca nu sunt bunuri inscrise in cartea funciara dupa care sa se poata face succesiune, nu se va putea emite certificat de mostenitor, dar puteti solicita unui notar din raza ultimului domiciliu al bunicii sa emita un certifict de calitate de mostenitor pentru al folosi apoi in instanta.