avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract munca

Salutare!
Rog ajutor pentru o problema din familie.
Mama e bolnava,e tinuta la pat in ultima perioada.
Tata lucreaza la o firma de paza.
Acolo la angajare i-au retinut primul salariu ca si garantie.
In februarie a depus actele de pensionare iar in aprilie a primit deja decizia,e iesit la pensie(au venit deja primele 2 pensii).
Odata ca el doreste sa termine cu serviciul,sa se retraga ,insa intre timp cu boala mamei,ea are nevoie de insotitor(eu sunt departe de ei).
Acum tata e cu mama,o ingrijeste la pat ,a luat concediu cateva zile insa a fost anuntat ca la sfarsitul perioadei de concediu,trebuie sa faca preavizul (cateva ture de 16 ore(lucreaza 16/32 ore in ture)-nu stim cate ) ca sa poata primi ultimul salariu,altfel nu ii dau decizia de incetare a contractului de munca.
Tata nu poate sa mai lucreze(serviciul e si in alt oras) -ca o lasa pe mama singura,deci ,pierde acel salariu intreg.
Mai are ce face in cazul asta legal sau trebuie sa se conformeze la ce zice angajatorul?

Multumesc pt ajutor!
Adrian
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 7 Mai 2019
Pentru ce sa stea in preaviz ?

A depus cerere de demisie ?
In mod normal,tata ar fi incetat lucrul cu preaviz ,numai ca mama s-a imbolnavit intre timp,a stat cca 10 zile in spital la reanimare si terapie intensiva si acum e praf,la pat,acasa.
E nevoie de cineva sa stea cu ea.
El nu a depus inca demisia,doar a facut cerere de concediu pt perioada cat a stat in spital,adica zilele trecute,plus cele din saptamana asta.
Practic,de luni,se termina zilele de concediu care le-a cerut,mama ramane acasa,iar el ori e fortat sa stea x zile in preaviz(nu stiu cate sunt-10 calendaristice,15?!?),ori demisioneaza dar aia nu ii dau salariul retinut drept garantie.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
hadrian2013, utilizator
Poate depune cerere de încetare a c.i.m. cu acordul părților...nu se acordă preaviz in acest caz.

Tatăl dvs. poate solicita in scris sa i se inapoieze suma retinuta ca si garantie.
Va multumesc pentru raspuns.
Daca angajatorul nu doreste incheierea contractului de munca cu acordul partilor,inseamna ca tata e obligat legal sa faca preavizul,nu?
Cu sau fara preaviz,daca angajatorul nu ii restituie primul salariu,este legal acest lucru?
Nu este obligat sa stea in preaviz, insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Reținerea din salariu fara a avea un titlu executoriu sau acordul salariatului constituie o încălcare a legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie la zi Sanziana2017 Sanziana2017 Buna ziua. Ajutati-ma,va rog cu o informatie.Lucrez la o firma nordica pe o functie de Sef Serviciu Administrativ(Sef de tura) de 1 an jumatate,doresc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Demisie sau mutarea pe un post inferior PetreRadu PetreRadu Buna ziua, Problema pe care o am nu este legata de mine,ci de prietena mea care lucreaza de 3 ani la un fast-food pe post de vanzatoare (CIM la descriera ... (vezi toată discuția)
Concediere dascultu_claudiu dascultu_claudiu Am lucrat la o firma timp de 8 luni,si intr-o zi am fost chemat in un birou gol de catre unul din sefi care mi-a zis ca o sa inceteze colaborarea cu mine si ca ... (vezi toată discuția)