avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie imobiliara cu clauza de intretinere catre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie imobiliara cu clauza de intretinere catre sotie ( familie cu copii )

Este posibil ca cineva sa doneze doar unuia dintre soti o casa si sa specifice o clauza de intretinere cu pastrarea dreptului de uzufruct chiar si in cazul in care celalat sot nu este de acord? (cu mentiunea ca locuiesc toti in acel imobil, dar s-a trecut peste vointa sotului si au incheiat contractul fara sa mentioneze undeva "ca exista si el in carti")
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 23:23, 7 Mai 2019
Bună ziua,
da, donația poate avea ca beneficiar doar pe unul dintre soți.
În acest caz, bunul donat va deveni bun propriu al donatarului.
Buna ziua doamna Drian,
Era o întrebare capcana...( cei care au vizualizat au sesizat cu siguranța).
Întrebarea arzătoare este : cum este posibil? Cineva s-a gândit la interesul familiei? Când ești singur poți face alegerea care îți convine, dar când ai familie și copii, nu este “un pic” nedrept sa primeze interesul personal?
Deci, dacă are cineva o explicație logica, cu tot respectul, va rog sa ma lămuriti și pe mine.
Fac o paranteza și subliniez clauza de întreținere între cele doua părți și ma întreb și întreb pe cei avizați: dar cu ceilalți cum rămâne? Sunt obligați sa accepte? După cum reiese nu prea au încotro. Adică dacă donatorul are nevoie pentru tot restul vieți de întreținere, restul familiei trebuie sa accepte căci nu au de ales ( dacă vor sa rămână in familie bineînțeles )
Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
Andrei Cob, utilizator
Bună seara,
nu reusesc sa vad o astfel de donatie ca pe un interes personal care ar prima in defavoarea familiei.
interesul acesteia nu este afectat, ba chiar, daca vreti, poate fi un avantaj , de exemplu, in situatia in care bunul va ajunge, intr-un final, in masa succesorala.
Clauza de intretinere revine, in intregime, donatarului; restul familiei nu este obligat sa presteze intretinere, astfel ca nu "trebuie sa accepte nimic".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare contract donatie nickey1234 nickey1234 Buna ziua, părintii mei vor sa îmi doneze o casa cu clauza ca nu o pot vinde atâta timp cat ei trăiesc.Eu sunt unicul lor copil însă ei sunt foarte ... (vezi toată discuția)
Donatie fefe48 fefe48 buna seara.daca parintele unic doneaza unicului copil un imobil poate contesta cineva din familie acest act? actul de donatie se intocmeste si se elibereaza de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) ... elenaghergheli elenaghergheli Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) casa si terenul unde locuim,Intrebarea mea este daca acest act de donatie poate fi anulat in ... (vezi toată discuția)