avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

buna seara.daca parintele unic doneaza unicului copil un imobil poate contesta cineva din familie acest act? actul de donatie se intocmeste si se elibereaza de catre notar? valoarea taxelor este mai mare sau mai mica decat in cazul tranzactiei vanzare-cumparare? in actul de donatie se pot stipula clauze de habitat?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 11:55, 17 Martie 2010
daca exista un unic copil , acel copil este unicul mostenitor al parintelui lui, deci nu are nevoie de nimic..
daca va temeti de taxe, intrebati un notar ce e mai ieftin, sa dezbata succesiunea apoi, sau o donatie acum, mai ales ca intre rude de gr 1, poti sa treci in actul de donatie, valoare f mica
in actul de donatie nu se pot trece clauze
Din moment ce exista un singur descendent este evident ca nu.
Valoarea taxelor notariale este aceeasi ca si in cazul unei vanzari-cumparari, insa cel mai bine de discutat cu un notar in acest sens.
In situatia unei donatii cu sarcina.
Atentie la modul de redactare!
gi-jane a scris:

in actul de donatie nu se pot trece clauze


Bineinteles ca se pot trece clauze in contractul de donatie. Exista donatia cu sarcini, se pot introduce termene, conditii etc.

@fefe48
Dar, in cazul dvs., puteti dona doar nuda proprietate, pastrandu-va dvs. abitatia sau uzufructul.
Mai puteti face un contract de intretinere, care este de fapt un contract de vanzare-cumparare, in care vanzatorul ( dvs.) nu primeste un pret in bani, ci intretinere ( ingrijire, alimente, ingrijire medicala etc.) pe tot restul vietii sale, de la cumparator (copilul dvs.), de asemenea pastrandu-va si abitatia sau uzufructul.
Ambele variante sunt mai ieftine decat vanzarea-cumpararea, alegeti oricare dintre ele, in functie de costurile pe care vi le spune notarul.

In ceea ce priveste atacarea actului, am inteles ca e copil unic, dar donatia poate fi atacata de sotul dvs.. Contractul de intretinere insa, nu poate fi atacat de nimeni.
Succes!
imi cer scuze pt greseala.
asa mi-a zis avocata cand am vrut sa-i donez locuinta, fiicei mele. ( ca nu pot s-o conditionez sa raman in casa, ori ii donez, ori nu).
posibil, sa fi inteles sau retinut gresit
@gi-jane
Nu va faceti probleme, nici noi nu suntem omniscienti, e posibil ca in prezent, consultatia la avocat sa fie ca cea de la medic: sa fie nevoie de a doua opinie:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare ContSters222740 ContSters222740 Buna ziua! Eu si sotia am dori sa facem un act pe o proprietate fiicei noastre in varsta de 19 ani(dintr-o casatorie anterioara am 2 copii). -Ce fel de act ... (vezi toată discuția)
Donatie rezerva uzufruct sau contr vz-c fara a putea fi contestat ? Flo12 Flo12 Buna ziua, Mama mea traieste in concubinaj cu un barbat si vrea sa-mi doneze apartamentul. Apartamentul a fost cumparat imediat dupa revolutie de mama mea. ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament cu clauza de uzufruct dixiee dixiee Buna ziua, As dori sa donez apartamentul meu de 2 camere catre fiul meu major cu mentiunea ca [b]el sau eu [/b]sa nu putem instraina apartamentul fara acordul ... (vezi toată discuția)