avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie - costuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie - costuri

Mama vrea sa imi doneze apartamentul.Este mai ieftin un contract de donatie la notar? fata de un contract de vanzare-cumparare?
Cat mai ajung acum taxele notariale?cu aproximatie

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ancutica , utilizator 16:09, 23 Iunie 2010
Buna ziua,

Nu este mai ieftin dar este mai nesigur daca ma pot exprima asa, in sensul ca donatia poate fi atacata de alti mosteniori. Cat despre costuri ele nu sunt fixe ci variaza functie de valoarea de impozitare a imobilului, suma la care se calculeaza taxele si nu in ultimul rand, de notar. Este cel mai bine sa intrebati un notar fiindca el este singurul in masura sa va calculeze taxele cu actele in fata si nu pe vorbe.
Dacă vreţi să nu aveţi probleme faceţi contract de vanzare cumpărare iar dacă mama d-voastră este reticentă atunci pentru liniştea dânsei vorbiţi cu notarul şi înseraţi clauza de uzufruct pe timpul vieţii.
Sugestia mea este sa faceti contract de vanzare-cumparare in locul unui contract de donatie, daca tot se doreste ca transferul proprietatii de la mama d-voastra. catre d-voastra.
Costurile sunt aproximativ egale, iar contractul de vanzare -cumparare este mult mai dificil a fi desfiintat, decat donatia.
O adaugire: cand se rezerva uzufruct viager taxele la notar cresc cu aprox.50%.
Va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ?? ContSters153080 ContSters153080 Am o intrebare , va rog daca ma poate cineva lamuri !? am o vecina singura care n-are pe nimeni si detine o locuinta alaturi de-a mea ,......., locuinta ei ... (vezi toată discuția)
Donatie fefe48 fefe48 buna seara.daca parintele unic doneaza unicului copil un imobil poate contesta cineva din familie acest act? actul de donatie se intocmeste si se elibereaza de ... (vezi toată discuția)
Donatie doinitzaalexei doinitzaalexei In urma decesului parintilor, eu si fratele am ramas c o casa si o bucata de pamint, S a facut succesiunea mie revenundu mi 1/2 teren si din casa mai putin ... (vezi toată discuția)