avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces succesiune in instanta . Cum procedez ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces succesiune in instanta . Cum procedez ?

Buna ziua . mama cu tata au proprietate un apartament cu 4 camere . Mama a murit in 2014 si nu sa facut succesiunea . Mostenitori sunt 3 copii si tata . Noi ( copii ) vrem sa facem succesiunea dar tata nu vrea . nu avem actele de deces si de proprietate . Ce trebuie sa facem ? . Cum pot deschide un proces de succesiune in instanta ? . Cat ma costa pe mine ca sa deschid procesul ?
Cel mai recent răspuns: vani cerchez , utilizator 21:39, 4 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca puteti identifica imobilul (dupa adresa) si cunoasteti data decesului si datele mamei, puteti introduce o actiune in instanta prin care sa invederati faptul ca nu detineti actele si instanta sa solicite paratului (tatal) sa le depuna.
E drept ca exista riscul ca o instanta mai putin flexibila sa anuleze cererea.

Inceperea unui proces presupune sa:
- efectuati o procedura prealabila (o verificare notariala),
- redactati o cerere de chemare in judecata
- sa o depuneti la Judecatorie
- sa raspundeti la adresele instantei
- sa achitati taxele; taxa judiciara de timbru, onorarii experti, etc.
- sa va faceti aparari

Nu se poate rezuma in cateva randuri tot ce presupune povestea asta.
Dosarele de partaj sunt costisitoare si necesita cunostinte de specialitate.
Daca in multe alte procese, justitiabilii se pot descurca acceptabil fara reprezentare, la partaj recomand sa apelati la un avocat.
Desi poate fi scump, se poate dovedi ieftin comparativ cu, de ex, suspendarea cauzei dupa ce ati achitat taxa de timbru.
Buna dimineata. Intai si intai mergeti si scoateti duplicat dupa certificatul de deces al mamei. Pe urma cu certificatul de deces( despre ce oras, sector vb?) ca sa stiu unde va recomand sa mergeti pentru actele casei- contra cost la arhive. Abia dupa ce va scoateti toate actele necesare, mergeri in instanta. Instanta nu este obligata sa ceara duplicate dupa toate actele dvs.
Art. 293
Obligaţia părţii adverse de a prezenta înscrisul
(1) Când partea învederează că partea adversă deţine un înscris probatoriu, referitor la proces, instanţa poate ordona înfăţişarea lui.
(2) Cererea de înfăţişare va fi admisă, dacă înscrisul este comun părţilor din proces, dacă însăşi partea adversă s-a referit în proces la acest înscris sau dacă, după lege, ea este obligată să înfăţişeze înscrisul.
Mergeți la un avocat pentru a va explica in urma unei consultații,procedura ce trebuie urmata costurile aproximative(onorariu avocat,taxă timbru,onorariu expert),durata etc.Trebuie sa va așteptați la cheltuieli destul de mari,vestea bună este ca sumele avansate se recuperează de la ceilalți moștenitori la sfârșitul procesului.
Deoarece moştenirea se deschide prin moarte, data deschiderii succesiunii este cea a morţii celui care lasă moştenirea. Dovada morţii se face cu certificatul de deces sau cu o hotărâre judecătorească declarativa de moarte rămasa definitivă.
La moartea unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite moştenitorilor săi legali sau testamentari.

Chiar dacă transmiterea patrimoniului celui care decedează operează din clipa morţii sale, această transmitere nu are caracter definitiv şi obligatoriu.
Legea reglementează că nimeni nu este obligat sa accepte o moştenire care i se cuvine.
Prin urmare, moştenitorul (sau succesibilul) are dreptul să aleagă între consolidarea titlului de moştenitor prin acceptarea moştenirii şi desfiinţarea acelui titlu prin renunţarea la moştenire.

Alte discuții în legătură

Mostenire sburlea corina sburlea corina Buna seara. Va rog sa ma indrumati cum sa procedez in situatia in care in urma mortii parintilor mei, intai mama si anul acesta tatal, toate actele originale ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine extras cf ptr. succesiune? dary@ dary@ Buna ziua! Parintii mei au cumparat in timpul casatoriei un teren in jud. Giurgiu, teren care a fost si este pe numele tatalui meu. Mama a decedat in 2013 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune-neintelegeri intre mostenitori mariancristielena mariancristielena dezbaterea succesiunii,cand sunt doi mostenitori,si unul dintre ei nu este de acord cu inceperea succesiunii,si impartirea 50%- 50%,care este pasul de ... (vezi toată discuția)