avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta dpdv fiscal intre angajat delegat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta dpdv fiscal intre angajat delegat (delegatie) si angajat detasat (detasare)

Buna ziua,
As dori sa stiu care este diferenta (din punct de vedere al fiscalitatii) dintre statutul de Delegat si cel de Detasat. Ceea ce se intelege din lege - ART. 44
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12
luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice - nu mi se pare prea clar, adica pe de o parte pot avea maxim 60 de zile delegatie in 12 luni dar, pe de alta parte, se poate prelungi cu perioade succesive de max 60 de zile (cumulat 60 de zile sau pur si simplu 60 de zile si iarasi 60 de zile etc ? - caz in care ajung sau pot ajunge si la un an !). Pe de alta parte, detasare - ma duc la alt angajator dar se spune in lege - ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în
următoarele situaţii: d) pe durata detaşării; - adica un angajator poate sa suspende sau sa nu suspende (legea zice 'poate sa' deci nu e obligatoriu).
IAr in ambele cazuri diurna se acorda atat in delegatie cat si in detasare, asadar as dori sa lamuresc care este diferenta dintre cele doua situatii, cand se utilizeaza una si cand alta.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: edyB , utilizator 22:32, 8 Mai 2019
Codul Muncii
Art. 45.
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

Asadar, detasarea implica doi angajatori

Art. 43
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Delegarea presupune modificarea locului muncii cu păstrarea neschimbată a celorlalte elemente ale contractului de muncă. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 458)
Multumesc pentru raspuns !
Ca un exemplu concret, sunt administrator de SRL si angajat al societatii in acelasi timp, pe cod CAEN 6201 - Activitati de realizare a soft ului la comanda (software orientat client) si lucrez pe baza de contracte in diferite locatii (interne si/sau externe). In acest caz, deplasarile pe care le efectuez (in site ul clientului /clientilor), pe anumite perioade de timp care pot fi de la doua sapt sa zicem pana la 3 luni sau chiar mai mult, reprezinta subiectul detasarii si nu al delegatiei? Eu sunt in continuare angajat la firma mea cand fac munca respectiva in locatia / locatiile clientilor. Iar ca ex de delegare, ar fi sa zicem cand imi fac delagatie pentru a participa de ex. la un targ international in profilul in care activez? Cat priveste diurna, atat ca delegat cat si ca detasat, ambele situatii presupun acordare de diurna (interna sau externa). Imi puteti confirma? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)
Delegare sau detasare jonny_6 jonny_6 Am o dilema in legatura cu deplasarea soferilor angajati la o firma de transport in Romania , in spatiul Uniunii Europene pe perioade de aproximativ 90 zile ... (vezi toată discuția)
Munca in delegatie remus39 remus39 Lucrez la o firma care are anumite lucrari ce necesita deplasarea si cazarea in zona unde este de munca. Cat timp sau cate zile poate sa ma utilizeze in ... (vezi toată discuția)