avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denigrarea la o televiziune poate fi considerată ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denigrarea la o televiziune poate fi considerată faptă penală?

Buna seara. Un prieten al meu se confrunta cu o problema delicata si va rog daca se poate sa ne ajutati cu luarea celei mai bune decizii:
Acesta a fost arestat preventiv pentru violenta in familie insa victima dupa o luna, a venit singura la politie si a declarat impacarea partilor si reintegrarea acestuia in domiciliul familial. Inclusiv a inceput sa il caute la penitenciar ( desi exista un ordin de protectie activ). In timpul asta aceasta a fost prezenta la un canal de stiri unde a zis ca v-a solicita azil intr-un centru al victimelor violentei in familie. Problema lui se leaga de urmatoarele: televiziunea a facut afirmatii de genul: "traia cu agresorul", "schingiuta de concubin", si alte expresii asemanatoare, fara a folosi nici macar cuvinde de ganul " suspect", " inculpat" " este banuit", " este cercetat". In plus i-au sustras poze de pe contul facebook fara acordul lui si le-au cenzurat doar cu o banda neagra pe ochi ( desi doua zile mai tarziu in al reportaj cu alt inculpat au ascuns total fata acestuia care era incatusat). Toate astea se incadreaza pe art 73-75 CC, 396 cod penal, si afirmatii calomnioase. Acum vine intrebarea de baza: ce a facut aceasta televiziune ( mai ales ca el nu va fi judecat si nici condamnat ) se poate transpune totul direct in arie penala? Va incerca sa ajunga la o intelegere amiabila cu ei insa daca nu se poate sa fie pregatit si de pasii ce ii va urma pentru a merge in instanta si bineinteles catre consiliul audiovizualului. Se vizeaza dezmintirea stirii si indreptarea in parte a prejudiciului creat prin atingerea dreptului la viata privata, afirmatii calomnioase si incitare la ura sau discriminare. Ca o nota pun ca eu cred justificat, ca victima are niste probleme medicale tinand cont ca dintre ei doi, ea m-am amenintat ( si nu doar o data) ca " unde imi stau picioarele, imi v-a sta capul" doar pt faptul ca eu si el, eram prieteni pe facebook, ne dadeam like-uri reciproc la poze si el mi-a urat la multi ani baiatului meu si eu am multumit civilizat fara a adauga vreun emoticon ( nu a existat nici un alt tip de relatie nici in viata reala, doar prieteni),
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: laura38038 , utilizator 10:46, 12 Mai 2019
Articolul 396 din Codul penal incriminează infracțiunea de trădare prin ajutarea inamicului. E o eroare.
Dacă victima și-a retras plângerea, dar aceasta a fost, faptic, agresată de către inculpat, atunci televiziunea nu a săvârșit nicio infracțiune.
Pentru ca nu l-a numit “infractor”, ci agresor și concubin. Ceea ce ar fi real. Procesul penal nu s-a finalizat prin achitarea inculpatului și nu s-a constatat nevinovația lui, ci a încetat ca urmare avretragerii plângerii de către victima. Deci dacă, faptic vorbind, inculpatul chiar a agresat victima, el este, faptic, un agresor. Nu i s-a încălcat prezumția de nevinovăție in procesul penal, fiindcă a fi numit agresor nu este totuna cu a fi numit infractor. Or mass media nu raspunde pentru afirmațiile factuale făcute, dacă Eleș unt reale la nivel faptic (nu juridic), ci doar pentru Judecățile de valoare. In speța de fata, televiziunea a redat un eveniment. Persoana X a agresat/schingiuit persoana Y. Dacă persoana Y își retrage plângerea, nu înseamnă ca acțiunea de agresare fizica nu ar mai fi existat la momentul acela.
Deci nu e incident dreptul penal in problema prietenului dumneavoastră.

In civil, pot fi solicitate daune morale doar dacă televiziunea a făcut afirmații mincinoase care au lezat onoarea și reputația persoanei. Or, aici devine incident din nou argumentul de mai sus. Dacă domnul a fost numit doar agresor și concubin, iar actele de agresiune au avut loc in realitate, dacă victima își retrage plângerea fata de agresor și îl iartă, încetând procesul penal, acest lucru nu șterge existența faptică a agresiunii. Personal, nu văd șanse mari de reușită nici in procesul civil. Șanse exista doar dacă domnul nu a agresat-o pe concubina lui, iar televiziunea a mințit. Dacă afirmația factuala a televiziunii e reala, fără ca domnul sa fi fost numit “infractor”, atunci nu s-a încălcat vreun drept.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Eu tocmai la asta ma refer ca nu s-a putut dovedi inca ca a existat fapta intrand astfel sub incidenta CPP -este considerat vinovat pana la proba contrarie. In fapt in casa existau si 2 minori ( copii ei) la momentul respectiv insa acestia nu au dat declaratie dewi au peste 10 ani amandoi. Ba mai mult acestia au ramas in casa cu el cand ea a plecat si s-a dus la un vecin sa sune la politie. Martori sunt acel vecin si inca una care zice ca existau scadaluri in fiecare seara desi el periodic nici nu era acasa seara pentru ca lucra in 4 schimburi. ( la sch 2 pleca la 14 si venea la 23, la sch 3 pleca la 21 si venea dimineata la 7. Deci ramane in suspans pt ca aici discutam de agresarea unui celui de-al treilea minor, chestie care putea fi facuta atat de ea cat si de el. Cum ramane insa partea cu sustragerea si utilizarea pozelor ( unele facute in spatiul privat) fara acordul lui si discriminarea privind tipul de blurare diferit fata cei de doi inculpati: prietenul meu cercetat pe presupuse fapte si celalat caruia i s-a ascuns fata desi el chiar fusese prins in flagrant. Si eu am fost victima violentei in familir si m-am ciocnit de faptul ca foarte greu am reusit sa dovedesc ce s-a intamplat desi eu aveam martor inregistrarea de la 112. Si eu chiar l-am vazut de mai multe ori in zone publice cu ea si va zic sincer era mai ceva ca un catelus. Insist ca atat eu cat si inca alte cateva persoane ne-am ciocnit de agresivitatea ei nu a lui.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
laura38038, utilizator
Plus ca cf codului penal art 396 zice Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Art 396 nu incriminează asta. Uitați-va cu atenție in noul Cod penal.
Atunci da. Dacă nu este dovedit ca actele propriu-zise de agresiune au fost comise, nu se poate susține in public ca au fost comise, cel puțin nu de către presa. In acest caz, pot fi solicitate daune morale in procesul civil.
Dar trebuie și aici atenție, in sensul ca presa trebuie sa fi făcut direct afirmațiile respective, nu sa fi preluat declarațiile victimei sau a unor martori.
Și pentru partea cu noutatea se pot cere daune.
In schimb, Ilicitul penal nu este incident in speța. Nu s-a comis o infracțiune.. nu se poate merge nici pe ideea incitarii la IRA, dacă nu se incita in mod direct. Dacă am raționa altfel, înseamnă ca toate știrile de la ora 16:00 îmbracă forma câte unei infracțiuni, pentru ca prezintă astfel de subiecte.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Stiu.....si parerea mea este ca nu le-ar strica televiziunilor o lectie. Se distruge viata unui om gratuit fara ca acesta sa fie vinovat. Pentru ca stim ca au fost cazuri in care s-a obtinut achitarea. Ar trebui si acestea sa invete sa foloseasca limbajul clar si corect. Corect...este practica lor de a castiga audienta care din nou intareste intelesul prezentului articol

Alte discuții în legătură

Am o fost citat ca martor utilizatorxyz utilizatorxyz Buna ziua , am fost citat ca martor la o incaierare ,sunt prieten si cu victima si cu agresorul ,dar nu vreau sa dau declaratie sau sa fac marturie mincinoasa ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa risca si la ce se incadreaza fapta k1dand k1dand BUNA ZIUA ! Am fost de curand martorul unui incident intr-un bar in care eram 6 persoane una din persoane a batjocorit si facut misto circa 1 ora de un om ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)