avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denigrarea la o televiziune poate fi considerată ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denigrarea la o televiziune poate fi considerată faptă penală?

Buna seara. Un prieten al meu se confrunta cu o problema delicata si va rog daca se poate sa ne ajutati cu luarea celei mai bune decizii:
Acesta a fost arestat preventiv pentru violenta in familie insa victima dupa o luna, a venit singura la politie si a declarat impacarea partilor si reintegrarea acestuia in domiciliul familial. Inclusiv a inceput sa il caute la penitenciar ( desi exista un ordin de protectie activ). In timpul asta aceasta a fost prezenta la un canal de stiri unde a zis ca v-a solicita azil intr-un centru al victimelor violentei in familie. Problema lui se leaga de urmatoarele: televiziunea a facut afirmatii de genul: "traia cu agresorul", "schingiuta de concubin", si alte expresii asemanatoare, fara a folosi nici macar cuvinde de ganul " suspect", " inculpat" " este banuit", " este cercetat". In plus i-au sustras poze de pe contul facebook fara acordul lui si le-au cenzurat doar cu o banda neagra pe ochi ( desi doua zile mai tarziu in al reportaj cu alt inculpat au ascuns total fata acestuia care era incatusat). Toate astea se incadreaza pe art 73-75 CC, 396 cod penal, si afirmatii calomnioase. Acum vine intrebarea de baza: ce a facut aceasta televiziune ( mai ales ca el nu va fi judecat si nici condamnat ) se poate transpune totul direct in arie penala? Va incerca sa ajunga la o intelegere amiabila cu ei insa daca nu se poate sa fie pregatit si de pasii ce ii va urma pentru a merge in instanta si bineinteles catre consiliul audiovizualului. Se vizeaza dezmintirea stirii si indreptarea in parte a prejudiciului creat prin atingerea dreptului la viata privata, afirmatii calomnioase si incitare la ura sau discriminare. Ca o nota pun ca eu cred justificat, ca victima are niste probleme medicale tinand cont ca dintre ei doi, ea m-am amenintat ( si nu doar o data) ca " unde imi stau picioarele, imi v-a sta capul" doar pt faptul ca eu si el, eram prieteni pe facebook, ne dadeam like-uri reciproc la poze si el mi-a urat la multi ani baiatului meu si eu am multumit civilizat fara a adauga vreun emoticon ( nu a existat nici un alt tip de relatie nici in viata reala, doar prieteni),
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: laura38038 , utilizator 10:46, 12 Mai 2019
Rezumat. Vom contacta un avocat si v-om lua masuri exact cum sunt ele. Mie una nu mi se leaga multe cu privire la dosar iar asta clar doar un avocat ne poate ajuta punctual. Totusi televiziunea a facut niste afirmatii in momentul de cercetare penala cand corect si conform legii era sa faca prezumtii. Si plus sunt curioasa cum v-or dovedi ca au avut acordul lui sa foloseasca pozele. Legea autovizualului e clara. Fara acord ei trebuie sa blureze imaginea atat cat sa blocheze identificarea 100% care iar nu au facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o fost citat ca martor utilizatorxyz utilizatorxyz Buna ziua , am fost citat ca martor la o incaierare ,sunt prieten si cu victima si cu agresorul ,dar nu vreau sa dau declaratie sau sa fac marturie mincinoasa ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa risca si la ce se incadreaza fapta k1dand k1dand BUNA ZIUA ! Am fost de curand martorul unui incident intr-un bar in care eram 6 persoane una din persoane a batjocorit si facut misto circa 1 ora de un om ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)