avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denigrarea la o televiziune poate fi considerată ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denigrarea la o televiziune poate fi considerată faptă penală?

Buna seara. Un prieten al meu se confrunta cu o problema delicata si va rog daca se poate sa ne ajutati cu luarea celei mai bune decizii:
Acesta a fost arestat preventiv pentru violenta in familie insa victima dupa o luna, a venit singura la politie si a declarat impacarea partilor si reintegrarea acestuia in domiciliul familial. Inclusiv a inceput sa il caute la penitenciar ( desi exista un ordin de protectie activ). In timpul asta aceasta a fost prezenta la un canal de stiri unde a zis ca v-a solicita azil intr-un centru al victimelor violentei in familie. Problema lui se leaga de urmatoarele: televiziunea a facut afirmatii de genul: "traia cu agresorul", "schingiuta de concubin", si alte expresii asemanatoare, fara a folosi nici macar cuvinde de ganul " suspect", " inculpat" " este banuit", " este cercetat". In plus i-au sustras poze de pe contul facebook fara acordul lui si le-au cenzurat doar cu o banda neagra pe ochi ( desi doua zile mai tarziu in al reportaj cu alt inculpat au ascuns total fata acestuia care era incatusat). Toate astea se incadreaza pe art 73-75 CC, 396 cod penal, si afirmatii calomnioase. Acum vine intrebarea de baza: ce a facut aceasta televiziune ( mai ales ca el nu va fi judecat si nici condamnat ) se poate transpune totul direct in arie penala? Va incerca sa ajunga la o intelegere amiabila cu ei insa daca nu se poate sa fie pregatit si de pasii ce ii va urma pentru a merge in instanta si bineinteles catre consiliul audiovizualului. Se vizeaza dezmintirea stirii si indreptarea in parte a prejudiciului creat prin atingerea dreptului la viata privata, afirmatii calomnioase si incitare la ura sau discriminare. Ca o nota pun ca eu cred justificat, ca victima are niste probleme medicale tinand cont ca dintre ei doi, ea m-am amenintat ( si nu doar o data) ca " unde imi stau picioarele, imi v-a sta capul" doar pt faptul ca eu si el, eram prieteni pe facebook, ne dadeam like-uri reciproc la poze si el mi-a urat la multi ani baiatului meu si eu am multumit civilizat fara a adauga vreun emoticon ( nu a existat nici un alt tip de relatie nici in viata reala, doar prieteni),
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: laura38038 , utilizator 10:46, 12 Mai 2019
In procesul civil ați avea șanse de reușită cu o acțiune îndreptată împotriva lor.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
va contraziceti si parerea mea e ca nu aveti nicio sansa! “prietenul” a fost arestat preventiv. ori arestul preventiv nu se dispune asa, ca vrea sotia. exista, mai mult ca sigur, niste probe certe ca el a agresat-o. cat despre partea cu discriminarea si incitarea la ura impotriva unri categorii de persoane, la ce categorie va referiti? batausii de neveste?? hahaha... si mai mult nu zic!
Cris0811 uite exact la afirmatiile dvs ma refer. Ati fost acolo sa vedeti ca a facut???? El v-a purta titulatura asta mult timp. Eu una am vazut si cum un om a inlesnit nevasta la tentativa de sinucidere si a stat mult si bine liber desi omul era si recidivist si femeia avea pe rol 3 plangeri la politie. Si am vazut si oameni condamnati nevinovati. Conform codului penal pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila omul este nevinovat. Ce categorie de oameni? Simplu: el cercetat penal si blurat indentitatea cu o banda neagra la ochi un altul cercetat panal si prins in flagrant i s-a blurat complet fata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2019
laura38038, utilizator
afirmatiile mele sunt strict rezultatul a ceea ce dvs ati relatat, eu nu am vazut nimic la stiri despre aceasta persoana, nu stiu cine este! stiu insa cand se ia masura arestului preventiv, ceea ce ma face sa cred ca nu ne spuneti tot. De exemplu, cat de batuta era acea femeie....
Nu ati citit tot. Am spus ca e vb de o minora nu de ea... deci o fapta care putea bine mersi sa fie facuta de amandoi. Plus ca tot eu am mentionat ca fara motiv ea a fost agresiva cu mine si m-a amenintat nu el. Si din nou reinterez faptul ca cineva este arestat preventiv nu inseamna ca este si vinovat cu adevarat de fapte. Ci doar ca primele indicii arata asta. Si la chestia cu arestul preventiv insist. Stiu cazuri in care femeia a trait un cosmar pana el a fost arestat preventiv: a comis 8 fapte si au avut martori si spitalizare de 15 zile si el a fost arestat dupa 3 luni
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
laura38038, utilizator

Alte discuții în legătură

Am o fost citat ca martor utilizatorxyz utilizatorxyz Buna ziua , am fost citat ca martor la o incaierare ,sunt prieten si cu victima si cu agresorul ,dar nu vreau sa dau declaratie sau sa fac marturie mincinoasa ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa risca si la ce se incadreaza fapta k1dand k1dand BUNA ZIUA ! Am fost de curand martorul unui incident intr-un bar in care eram 6 persoane una din persoane a batjocorit si facut misto circa 1 ora de un om ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)