Nu este legal obligată sa va înmâneze actele de procedura primite anterior la sediul ei, dar e moral și etic sa o facă.
Încheiați un act in care menționați ca intervine rezilierea. Apoi depuneți o copie de pe actul de reziliere la parchet, alături de o cerere in care solicitați unde sa vi se comunice actele de procedura de acum înainte.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Am doua contracte de asistenta juridica la care dansa nu mi'a dat chitante. Daca spune ca mi le'a dat am cum sa ii dovedesc ca nu? Se inregistreaza undeva aceste chitante?
La judecatorie, pentru apelul in care o sa cer si pretentii, pot fi valabile si contractele de asistenta juridica daca nu am chitante la ele?
Multumesc.
Dacă onorariul depășea 5000 lei nu putea să vă dea chitanțe. Dacă nu depășea, și ați plătit cash, trebuia să vă dea. Chitanțele se fac în 3 exemplare. Unul pentru dumneavoastră, unul pentru dânsa și unul pentru autoritățile fiscale. Dacă va susține că v-a dat chitanțe, trebuie să arate și dovada.
La judecătorie nu se judecă apeluri. Dacă nu aveți o dovadă a plății (nu neapărat chitanțe) nu puteți cere sume pe acest palier, drept pretenții de la... nu înțeleg exact de la cine.
Onorariul pentru contractul din 2017 si cel din 2018 nu au chitante. Nu depasesc 5000 lei. Am platit cash.
Deci ii pot cere sa imi arate chitantele pentru contractele respective, exemplarele dansei. Daca nu le are, inseamna ca nu mi'a dat, ok.
Am castigat procesul (dar noroc cu reprezentarea printr'un stagiar, tot din Cluj:) ca altfel...dansa a venit doar la o infatisare iar altadata a trimis stagiarul fara niste documente cerute de judecator iar atunci a fost decaderea din niste drepturi de a mai chema, a mai face...pentru ca nu s'au prezentat acele documente). Hotararea judecatorului se trimite partilor in minim 30 de zile, dupa care fiecare parte poate face apel daca vrea. Vreau sa fac apel pentru o parte din hotarare si, totodata, sa cer toate cheltuielile de judecata de la partea pe care cer sa o introduca din nou in dosar domnul judecator, eu dovedindu'i ca nu poate fi lipsa calitate procesual pasiva.
Deci înțeleg că este un proces de natură civilă, nu penală. Da, puteți invoca cheltuielile legate de onorariu și să afirmați că nu ați primit chitanță, iar apoi doamna avocat va trebui să le arate, dacă le deține, sau să le trimită la dosar, la cererea instanței.
Da, e regretabil când se ratează termene procesuale, fiindcă trebuie respectate, altfel pierdeți cu dreptatea în mână. Cheltuielile de judecată trebuia să le cereți și în fața primei instanțe. Nu le puteți cere direct în fața instanței de apel.
Dacă nu le-ați cerut în primă instanță, trebuie să le cereți pe cale separată, printr-o nouă cerere, care va forma obiectul unui dosar distinct.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj