avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Agresiune fizica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Agresiune fizica

In data de 26 Ianuarie am fost agresat de doua persoane in fata unei discoteci. Pe scurt povestea, din punctul meu de vedere: eram afara asteptam taxiul sa ne duca acasa eram cu mai multe persoane cunoscute, radeam de niste copi de 12-14 ani ca nu a fost lasati sa intre inauntru dar ei erau afara 3-4 ore mai taziu, din alt grup, tipul nr 1, care din auzite a avut ceva cu un prieten din grupul nostru, altercatia a fost verbala,vine spre noi cu chef de cearta, bodyguard-ul ii trimite acasa pe catva dintre ei. In urmatoarele minute ma indepartez putin de grup sa dau un telefon la dispecerat deoarece acesta nu a ajuns, Vorbind la telefon sunt lovit cu pumnul in fata de tipul nr 1 cad jos, sunt tras deoparte de prietena mea, m-am ridicat cu intentia de a contiunua bataia dar am renuntat si am ramas jos, apare al-doi-lea tip dintr-o masina si imi da o palma dupa niste injurii atat din partea mea cat si a lui, o ameninta pe prietena ca o duce la "produs", in acel moment am zis ca o sa plateasca pentru ce au facut, laudanduse ca are bani, ei pleaca dar nu inainte de a da cu un spray lacrimogen,paralizant habar nu am de care ,de un al-trei-lea tip. Am depus plangere la politie , am 35-36 de zile de la medical legist, o fractura la cervicala 5 si una fractura mica la fata care nu necesita operatie. Prietena depune plangere si ea impotriva celui care a amenintat-o. am vorbit la telefon cu tipul nr 1 care nici nu mai stie ce s-a intamplat, nici nu stie de ce m-a lovit, tipul nr 2 nu recunoaste ca m-a lovit, am martori care pot spune ca m-a lovit, el are martori care spun ca nu m-a lovit. tipul nr e de accord sa ne impacam, tipul nr 2 nu, am mai fost luat si la misto ca fac videochat, ca tocmai mi-am pierdut linistea, tipul nr 2 are prieteni, colegi care fac ceva lupte, MMA, box, nu stiu exact, am fost incarcat de mesaje si cereri de prietenie pe retelele de socializare. Interbarile mele sunt urmatoarele:
1 Ce sa fac in continuare?
2 Sa ma impac cu tipul nr 1 ? daca da cati bani sa ii cer?
3 Ce pot pati cei trei din punct de vedere legal?
4 Daca se ajunge la process cine plateste cheltuielile de judecata?
5 Ce imi poate oferi instanta,daca castig bineinteles?
Alte sugestii daca puteti sa imi dati. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 09:49, 11 Mai 2019
Din ce relatati rezulta infracțiuni grave ce trebuiesc sancționate corespunzător.
In nici un caz nu acceptați împăcarea prin încasarea unei sume de bani de la agresor. Astfel ați încuraja comportamentul agresiv in continuare. In instanța veți obține mult mai mult decât vor încerca agresorii sa va ofere material.
Va puteți constitui parte civilă in procesul penal privind daune materiale și morale, care in speța dv pot fi consistente, mai ales ca aveți certificat Medico legal. Pentru solicitare daune, morale materiale având cauze penale nu achitați taxe de timbru judiciar.
Cel mai indicat ar fi sa va angajați un avocat specializat pe legea penală.
Acesta va fi in măsura, in funcție de experiența, sa va ofere cele mai indicate sfaturi, privind cuantumul despăgubirilor materiale și morale, privind răspunderea penală a agresorilor.
Astfel de indivizi nu au ce cauta in societate.
Bună ziua!
1. Sunteţi victima a două infracţiuni, lovire sau alte violenţe şi ameninţare, iar prietena dumneavoastră victima unei infracţiuni, de ameninţare. Dacă aţi depus plângerea penală în termen de 3 luni de la data comiterii faptelor este în regulă, altfel nu se mai ia în considerare.
În ce stadiu este dosarul penal? Aşi fost audiaţi dumneavoastră şi doamna? Ce calitate au făptuirorii?
2. În cazul acestor infracţiuni este posibilă retragerea plângerii prealabile, deci dacă vă ,,împăcaţi" şi vă retrageţi plângerile, făptuitorii scapă de orice fel de răspundere penală. Eu zic că le puteţi cere sume importante. Gândiţi-vă că dacă aţi merge mai departe şi aţi ajunge să cereţi daune morale în faţa instanţei penale, dumneavoastră şi prietena dumneavoastră aţi primi, cumulat, în jur de 40 000 lei (9000 euro să zicem) doar daune morale + costurile pe care le-aţi avut cu vindecarea leziunilor. Deci, dacă vor să scape de răspunderea penală, puteţi cere mai mult autorilor ca să vă retrageţi plângerea. Cred că, dacă ajungeţi la o sumă de comun acord, e mai bine să vă retrageţi plângerea, fiindcă nu cred că vă încântă neapărar să îi vedeţi condamnaţi, dar să nu primiţi o despăgubire corespunzătoare.
3. Pedespele prevăzute de lege sunt de la 6 luni la 6 ani sau amendă pentru loviri şi de la 3 luni la 1 an sau amendă pentru ameninţare. Dacă cei trei nu au antecedente penale şi recunosc şi regretă faptele, atunci probabil nu vor fi condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare. Dacă au antecedente şi neagă faptele, e posibil să fie condamnaţi cu executare. Raportat la gravitatea concretă a faptelor, e puţin probabil să primească doar amanedă penală.
4. Cei condamnaţi plătesc cheltuielile de judecată. Dar aici fac o menţiune care e valabilă şi la punctul 2. Dacă nu sunt solvabili (adică nu au bunuri pe numele lor şi bani în conturi), practic nu o să plătească nimic. Nici daunele morale pe care vi le acordă instanţa. Şi riscaţi să rămâneţi fără daune, mai ales dacă ar fi condamnaţi la închisoare cu executare.
5. V-am răspuns la punctul 2. Practica e că se acordă în jur de 1000 lei pe ziua de îngrijiri medicale. Se mai adaugă aici daunele pentru ameninţare pentru dumneavoastră şi doamna. Plus tot ce aţi cheltuit cu vindecarea: spitalizare, medicamente, etc, dacă puteţi să le dovediţi cu chitanţe şi bonuri fiscale.

Sfatul meu este să negociaţi dur şi să vă retrageţi plângerea faţă de cei care recunosc faptele şi sunt disuşi să vă îndeplinească pretenţiile.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovire theodor3500 theodor3500 Va rog sa-mi spuneti din practica dvs ce consecinte sunt daca o persoana este reclamata pentru insulta amenintare si lovire.Precizez ca exista un martor ocular ... (vezi toată discuția)
Ajutor beni22 beni22 mergeam pe strada cu prietenul meu, cand la un momendat o masina, in care se aflau 3 baieti a claxonat dupa noi si tipau pe fereastra masinii. Eu cu prietenul ... (vezi toată discuția)
Lovita, injurata, amenintata angelrain angelrain buna.am sa scriu scurt ca am vazut ca asa se practica pe aici.am fost lovita injurata si amenintata de catre un individ pe care il cunosc in fata usii lui pe ... (vezi toată discuția)