Buna ziua, acum o luna am facut un accident cu un motociclist intr o intersectie din Bucuresti. Eu viram stanga iar el a avut viteza si nu l-am vazut sa-i dau prioritate. Politia m-a scos pe mine vinovat si mi s-a deschis dosar penal.
La fata locului nu am reusit sa iau nr-ul de telefon al motociclistului. Politia nu vrea sa mi-l de a caci este confidential. Am inteles ca are niste contuzii si un traumatism. Sunt ingrijorat de starea lui de sanatate.
Cum pot lua legatura cu el, pentru a ne impaca si eventual il despagubi.? Va rog comunicati-mi cum sa procedez.? Va multumesc!
Bună ziua!
Dacă aveţi calitatea de suspect în dosar puteţi solicita consultarea dosarului, iar acest drept nu vă va putea fi îngrădit prea mult. Şi atunci, consultând dosarul, puteţi vedea datele de contact ale victimei şi să o contactaţi. Sau să angajaţi un avocat care să facă asta.
Oricum, pentru vătămare corporală din culpă e necesar ca motociclistul să fi făcut plângere prealabilă împotriva dumneavoastră în termen de 3 luni de la data producerii accidentului, altfel nu puteţi deveni suspect pentru vătămare corporală din culpă.
Nu stiu daca si numarul de telefon al motociclistului este trecut in dosar. Procesul verbal semnat de mine la politie in ziua accidentului continea doar numele si CNP-ul. (si nr motocicleta.)
Pentru consultarea dosarului presupun ca trebuie sa fac o cerere catre procuror. Imi vor fi trimise copii dupa acte prin posta sau trebuie sa ma duc eu la parchet sa le consult? Pe de alta parte, au trecut doar 39 de zile de la accident, oare e mai bine sa mai astept sau sa cer consultarea de pe acum a dosarului?
Eu am lasat numarul meu dl-ui politist cand am dat declaratia in ziua accidentului, cu rugamintea sa il dea motociclistului daca doreste sa ma contacteze, pentru a ii acoperi eventualele pagube. Daca nu m-a sunat nimeni pina acum presupun ca nu doreste sa ia legatura cu mine, cel putin deocamdata .
Dacă aveți numele și CNP-ul e de ajuns ca să dați de el. Și nr. de înmatriculare.
Da, trebuie să faceți o cerere. Dar repet, dacă nu s-a formulat plângere prealabilă împotriva dumneavoastră de către polițist nu puteți avea calitatea de suspect, așa ca, în astfel de ipoteză, vi se va refuza consultarea dosarului, pentru că nu aveți vreo calitate procesuală.
Dacă s-a formulat plângere, puteți cere consultarea și vi se va permite consultarea. Procurorul vă comunică dacă admite sau respinge cererea de consultare, iar pentru consultare va trebui să mergeți personal să consultați dosarul, la parchet sau la poliție.
Nu vă gândiți că polițistul i-a dat numărul. La cum îi cunosc, nu le-a păsat de acest aspect. Dumneavoastră trebuie să vă preocupați de asta.
Din pacate CNP-ul nu l-am putut retine cand am semant procesul-verbal. Si au zis ca nu-mi pot da copie dupa procesul verbal, numai dupa ce ajunge la parchet pot cere copie, eu sau avocatul, exact cum ati zis dvs.
Vineri am vorbit (prin telefon, n-a vrut sa ma primeasca) la Sectia de politie cu procurorul care se ocupa de de dosar (am inteles ca dosarul s-a intors de la parchet la Politie cu numar de dosar) si mi-a zis ca motociclistul inca n-a facut plangere. Cand i-am explicat ca sunt ingrijorat de starea de sanatate a motociclistului, procurorul mi-a zis ca in dosar scrie, "contuzie, traumatism, contuzie" dar cand l-am intrebat daca este grav mi-a zis " ca nu stie ca nu e medic".
Deci sa inteleg ca nu am decat sa astept 90 de zile sa vad daca face plangere, si numai in cazul in care face pot consulta dosarul pentru a putea sa dau de motociclist.
Exact. Dacă victima nu depune plângere prealabila nici nu o sa mai fie nevoie sa studiați vreun dosar, pentru ca nu o sa mai puteți fi făcut suspect.
Așteptați pana se împlinesc cele 3 luni.