avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias

Buna ziua,

Am o garsoniera care in ultimii 4 ani a fost inchiriata cu contract inregistrat la ANAF, impozit platit la zi.
Problema este ca chiriasii au stricat canapeaua. Nu m-au anuntat atunci cand s-a intamplat, ci am aflat cand am venit sa verific o problema semnalata de ei la o teava.
De la 1.05 au plecat iar cand am facut calculele legat de plati, facturi, garantie etc le-am spus ca trebuie sa suporte costul canapelei pe care au distrus-o. Tot insistau ca imi lasa alta in schimb, adusa de ei. Un coltar infect si jegos pe care nu-l vreau. Cu toate astea le-am cerut sa suporte doar 50% din suma canapelei.
In prima faza au incercat sa me intimideze si sa spuna ca nu-mi vor da niciun ban. Pe urma le-am spus ca in baza contractului (am si ctr. cu ag imobiliara unde au semnat pentru bunurile primite in casa) imi voi recupera banii, doar ca mai mult de 50% decat le cer sa imi dea de bunavoie. Intr-un final mi-au spus ca pana pe 10.05 imi vor trimite suma in cont. Bineinteles ca anu am niciun ban, ba chiar vineri cand i-am sunat au incercat iar sa ma intimideze.
Toata conversatia in care recunosc distrugerea si disparitia canapelei este inregistrata. Tot acolo recunosc ca e greseala lor ca nu m-au anuntat la timp si faptul ca pana pe 10.05 imi vor da banii.
Parerea lor este ca prin inchiriere eu mi-am asumat distrugerea bunurilor. Ei fac confuzie intre uzura si distrugere + disparitie.
Intrebarea mea este: cum procedez? Merg la politie sa depun plangere? Care sunt pasii de urmat?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2019
cortab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 13:27, 13 Mai 2019
Contractul la ANAF are putere executorie( inregistrat), dar pentru recuperarea daunelor cel mai bine in instanta. Merge si plangerela politie, dar mai greoaie procedura. Recomand instanta si nu sa cereti doar 50% din...daca canapeaua era buna si au stricat-o si orice altceva, cereti daune.
Multumesc pentru raspuns!
Dar concret nu stiu ce ar trebui sa fac pas cu pas.

Ce nu am mentionat este ca restul mobilei deja am dezasamblat-o. Intentionez sa incep renovarea cat mai repede.
1. evaluati pagubele si evident cat ar costa reparatul/cumparatul si tot ceea ce trebuie facut ca sa duceti bunurile sau inlocuirea lor.

2. Faceti plangere la instanta pe raza careia se afla apartamentul respectiv( daca dvs locuiti in sect 2 si apartamentul se afla in 4, mergeti la judecatoria sect 4)
3. Platiti o taxa minima de 2o lei taxa timbru si instanta o sa va anunte dupa caz cat trebuie sa platiti in functie de valoarea daunelor/sumei pe care o cereti.

4. La dosar o data cu cereerea puneti ca dovada copii bonuri, poze, declaratii martori, etc...tot ce poata sa sustina cele spuse de dvs. contacttul, procese verale facute intre parti, etc, orice document care poate constituii proba.

Asta asa in mare, cu siguranta o sa mai primiti sugestii despre ce aveti de facut.
Inteleg.
Destul de mult de alergat si timpul nu prea imi permite si nici starea de sanatate. Dar iau in calcul varianta asta.
Nu am bonuri, facturi pentru ca am cumparat garsoniera mobilata complet. Doar canapeaua o cumparasem eu, insa nu mai gasesc factura. Insa in caz de ceva as putea merge sa cer un duplicat.
Garsoniera nu a aratat impecabil (tocmai de aceea am si cerut o chirie mai mica decat media zonei si timp de 4 ani nu am marit-o deloc, chiar daca cursul euro a crescut, eu din banii de chirie platind rata la banca pentru creditul cu care am luat garsoniera), dar nici cum au lasat-o ei, Au distrus tot. I-am lasat sa dea masina de spalat la schimb pentru una noua. Pe mobila au lipit tot felul de abtibilduri care au lasat urme, aragazul si frigiderul arata ca trecute printr-un razboi.

Eu am vrut sa fiu om cu ei pana la capat. Daca merg doar la politie, ce sanse am sa rezolv?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2019
cortab, utilizator
Nu prea aveti sincer. Ati facut incheierea de contract? Altfel legal contractul este inca in curs. Luati de la administratia blocului adeverinta ca nu mai sta nimeni acolo incepand cu data x...si depuneti la ANAF altfel platiti impozit in continuare. etc

Alte discuții în legătură

Chirias cu "probleme"... ContSters148182 ContSters148182 am avut un chirias timp de un an de zile.Am facut contract cu el la finante,si in ciuda legaturii legale si increderii avute a plecat intr-o zi fara sa stim cu ... (vezi toată discuția)
Chirie-garantie-plati aditionale SabinaMaria SabinaMaria Buna ziua! Am facut un contract pe un an cu proprietarul pt o garsoniera, in prezenta agentilor imobiliari. Am platit: 250euro prima chirie si inca 500 de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, imi cer mii de scuze pt deranj dar sunt intr o situatie ... anaaaa1111828 anaaaa1111828 Buna ziua, imi cer mii de scuze pt deranj dar sunt intr o situatie critica, am avut in chirie un apartament care nu a fost la anaf, am locuit cu inca o colega. ... (vezi toată discuția)