avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tedinţe imobiliare Chirie-garantie-plati aditionale
Discuție deschisă în Tedinţe imobiliare

Chirie-garantie-plati aditionale

Buna ziua!

Am facut un contract pe un an cu proprietarul pt o garsoniera, in prezenta agentilor imobiliari. Am platit: 250euro prima chirie si inca 500 de euro garantie (proprietarul a zis: "va cer 500 de euro garantie pentru ca va vad tineri si mi e frica sa nu cumva sa imi spuneti ca nu aveti bani sa platiti chiria"). Contractul nu este inregistrat la fisc, urmand ca acesta sa se incheie pe 11/09/2018 (chiria o plateam in data de 11 a fiecarei luni). Acum, in luna aprilie am gasit o oferta mai buna. Am anuntat proprietarul ca ne mutam pe data de 13/04 din garsoniera lui si ca poate oricand sa vina sa ia cheia. Proprietarul a venit pe data de 16 sa ia cheia si a inceput:" pai... usa e umflata, frigiderul nu e curatat bine, etc etc", urmand sa ne ceara, pe langa garantie, 2000 de lei pentru reparatii(zugravit, schimbat parchet, curatenie profesioanala cu echipa angajata), 500 de lei pentru utilitati si 200 de lei chirie pe zilele 11-16 din luna aprilie, adica acele zile in care proprietarul nu a venit sa isi ia cheia, noi spunandu i foarte clar ca deja ne am mutat de acolo.
Stiu ca noi nu am terminat contractul si ca nu aveam drept la garantie. Utilitatile au fost toate platite si totusi ni se mai cer 500 de lei. Lumina a fost platita corect, intretinerea la fel, iar pentru gaze i am dat proprietarului 900 de lei in conditiile in care facturile noastre pe toata perioada insumeaza 574.78 lei! Am sunat la lumina si la gaze sa vad exact care au fost facturile si mi am confirmat faptul ca de fapt i am dat mai multi bani decat trebuia pentru utilitati.
Raspunsul proprietarului a fost: "Ideea este ca tb sa intelegi ca garantia se pierdea oricum ca nu ai stat 1 an cum era trecut in contract iar garantiile or sa acopere o parte din cheltuili iar cei 2000 de lei pt reparatii. suna la o firma sa vezi cat costa sa zugravesti garsoniera plus curatenie plus perdele plus parket etc. intretinere 800 lei(decembrie-15 aprilie) si 200 lei chirie perioada 11-16 aprilie" (acestea sunt exact cuvintele si forumularea proprietarului).
Mi se pare absurd sa platesc, pe langa cei 500 de euro ramasi, 2000+500+200 de lei nejustificati!!! reparatiile pe care vrea sa le faca sunt strict de uzura. orice a fost de a dreptul stricat am reparat din banii mei (furtun si dus stricate, am luat altele noi, chiuveta la baie infundata, am chemat instalator si am reparat). de asemenea, am facut curatenie luna in garsonera inainte sa vina proprietarul, dar acesta este nemultumit de felul in care am curatat eu. i am reprosat faptul ca atunci cand mi a predat el garsoniera era mult praf, era mizerie lasata de muncitorii care au venit sa monteze mobila si ca eu nu am facut gura si nu am cerut echipa profesionista de curatenie (noi am fost primii chiriasi, bloc nou, mobilier nou, cu exceptia canapelei).
ce vreau eu sa stiu:
1. este corect ceea ce face proprietarul?
2. exista legi in privinta garantiei, cheltuielilor pt repartii a unor "stricaciuni" de uzura?
3. ce am eu de facut?
va rog din suflet, daca se poate, sa imi explicati pe inteles ce pot si ce trebuie sa fac, iar daca este vorba de legi, mi ar fi foarte de folos sa imi spuneti numele legilor ca sa le pot studia si eu mai apoi.
va multumesc mult!!
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters454516 , utilizator 22:16, 18 Aprilie 2018
A fost cam norocos locatorul ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias cortab cortab Buna ziua, Am o garsoniera care in ultimii 4 ani a fost inchiriata cu contract inregistrat la ANAF, impozit platit la zi. Problema este ca chiriasii au ... (vezi toată discuția)
Refuzul returnarii garantiei Beatricemb Beatricemb Buna ziua, Tocmai am predat un apartament in care am stat cu chirie timp de 2 ani. Am stat acolo cu contract si am dat la inceput o garantie echivalenta cu ... (vezi toată discuția)
Probleme cu proprietarul apartamentului unde am stat in chirie- imi cere mai multi bani fata de ceea ce ii datorez. DanielaZugravita DanielaZugravita Problema mea este urmatoarea. Am hotarat sa plec din apartamentul in care stateam cu chirie, am vb cu proprietarii, totul parea sa fie in regula. Ne-am ... (vezi toată discuția)