avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau contract de intretinere cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau contract de intretinere cu uzufruct viager?

Bun gasit!
Sotul a mai fost casatorit, are un fiu din acea casatorie.
Noi nu avem copii impreuna, insa am crescut si intretinut doi nepoti.
Am vrea sa cumparam o casa care sa le ramana celor doi nepoti, dupa disparitia noastra.
Am citit despre testament si despre faptul ca poate fi atacat si ca nu indepartam de la mostenire fiul din cealalta casatorie.
Dorinta noastra, a amandurora, este sa ne asiguram din timpul vietii ca acea proprietate va ramane doar celor doi nepoti.
Am citit despre contractul de intretinere cu uzufruct viager.... acesta este in regula? Adica inseamna ca proprietatea va ramane DOAR celor doi nepoti?
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:09, 13 Mai 2019
Ideal ar fii contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pentru ambii soti, in cazul in care unul dintre dvs moare primul. Poate fi ceruta rezolutiunea de catre sotul ramas in viata( pe baza de dovezi, martori, etc) daca nu se respecta clauzele stabilite. Este cel mai sigur act.
Nu se mai incheie astfel de contracte. Ori e vanzare si se achita un pret, ori este intretinere si se presteaza ingrijire. Vorbim despre prestatii diferite.
Depinde de ce doriti dvs.
Ne intereseaza ca proprietatea sa ramana celor doi nepoti si actul sa nu poata fi atacat. Inteleg ca testamentul nu ne asigura ca totul le ramane lor, caci poate fi atacat.
Noi vrem sa stim de la inceput ce act trebuie sa facem, astfel incat sa ne asiguram ca bunurile noastre raman celor doi nepoti pe care i-am crescut!
Vânzarea este răspunsul, dacă ceea ce doriți este ca bunul să ramana nepotilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mi se pare o solutie buna vanzarea.. in primul rand, nu primiti banii pe ea, In al doilea rand, pt preturi ce depasesc 45 mii lei, plata se face prin banca.
Incheiati contract de intretinere cu drept de abitatie sau uzufruct. In timp, poate veti avea nevoie de intretinere.. si daca nu presteaza, aveti ocazia sa va luati casa inapoi.

Alte discuții în legătură

Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)
Riscurile renuntarii la o locuinta prin act de vanzare sau prin testament Ynnutza Ynnutza Buna ziua, subiectul care ma intereseaza mi se pare foarte complicat, dar sper sa-l prezint cat mai clar . Am un apartament mostenit de la parintii mei, ... (vezi toată discuția)
Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)