Eu si mama mea am facut un contract de vanzare cumparare in anul 2008 cu clauza de intretinere si uzufruct viager si suma de 8000 de euro cash ( nu mai stiu daca am chitanta pentru ei-dar am platit impozit la suma respectiva)! In ziua realizarii actului eu aveam 18 ani ( bani proveneau din alocatia primita de la tata pe durata celor 18 ani pe care mama mi-a pus-o deoparte). La notar sora mea nu a fost prezenta cand s-a realizat actul si nici nu stiu sa spun daca a fost mentionat la notar de catre mama mea faptul ca eu mai am o sora infiata! mentionez ca sora mea a primit de la mama o garsoniera inainte ca eu sa ma nasc si ca a dat o declaratie pe propia raspundere ca cedeaza totul in favoarea mea ( declaratie de mana cu 2 martori/ nu in fata notarului) . In anul 2014 am vandut apartamentul, mama a semnat ca este de acord si impreuna cu banii stransi de mine ne-am construit o casa la periferia orasului! Mentionez ca toate actele de la noua casa sunt pe numele meu, avize,autorizati, P-V de receptie a casei facturi de achizitie materiale e.t.c.
Intrebarea este ; sora mea daca ma da in judecata ( ca sigur o va face, deoarece garsonieera pe care i-a dat-o mama a vandut-o si a ramas fara nici un ban ) are castig de cauza...trebuie sa ii dau vreo parte din apartamentul pe care eu cu mama l-am vandut dupa acel contract de vanzare cumparare ? Mentionez ca in noua casa eu am bagat cel putin 40 de mii de euro in plus fata de banii de la apartament!
Ca si acte detin:
-actul garsonierei pe care mama i-a cumpart-o surorii mele,
- declaratie ca cedeaza totul in favoarea surorii ei mai mici ( apartamentul este luat de mama dupa ce sora mea a primit spatiu in alta parte)
-contract de vanzare cumparare cu uzu -fruct viager ( casa care a fost ulerior vanduta)
- si toate actele la noua casa direct pe numele meu!
cum intre Dvs. si mama a fost un contract de vanzare-cumparare, sora Dvs. nu are niciun drept și nici vreo cale legală să desființeze actul.
Mama - ca orice alt parinte, de altfel- are dreptul sa dispuna cum doreste de bunurile dumneaei.
Cum nu a fost o liberalitate (donatie, testament), nu exista temeiuri de reducere/anulare a actului de catre un mostenitor rezervatar.
Cu titlu informativ, declaratia aceea de mână, prin care sora a cedat totul in favoarea Dvs. nu are nicio relevanță juridică. Presupun ca face mentiuni si cu privire la eventulele pretentii pentru ce ramane dupa moartea mamei, ceea ce se constituie intr-un ”pact asupra unei succesiuni viitoare”, care este interzis prin lege.
Dar asta nu va incurca cu nimic in situatia descrisa aici.
Vreau sa va multumesc in primul rand pentru disponibilitate si pentru promtitudine!
Si as vrea sa va mai intreb: eu nu mai tin minte daca mama a declarat ca mai are o fiica sau nu, in fata notarului , are asta vreo relevanta poate sa schimbe cu ceva situatia?
Poate sora mea sa invoce faptul ca nu am intretinut-o sau ca nu am avut grija de ea? Eu nu am pastrat bonuri la cumparaturi , dar am extras de cont in care se dovedeste ca toate facturile le platesc eu si ca toate cumparaturile casei le fac din salariu meu!
parintii, in timpul vietii, au dreptul sa dispuna absolut liber de bunurile lor, existenta copiilor nu are nicio relevanta, la nicio vanzare, indiferent daca vanzarea se face catre un alt copil.
adica oamenii nu trebuie sa declare daca au copii si numarul lor atunci cand vand ceva.
doar mama Dvs. poate sa invoce ca nu ati fi intretinut-o si inteleg ca nu este cazul.
Mai am o intrebare pentru dumneavoastra, am salvat numarul dumneavoastra in agenda pentru viitor!
Tatal meu are o garsoniera, actele tatalui sunt la mine dar inca sunt pe numele lui!
Mai am 2 frati din prima lui casatorie , de care eu personal nu stiu nimic nu i-am vazut niciodata , iar tata sustine ca nu vor sa mai auda de el de mai bine de 40 de ani!
Tata are varsta de 79 de ani , pana acum nu l-a interesat de mine , si acum m-a cautat sa il ajut cu plata facturilor , cu mancare , cumparaturi, am angajat si o femeia care sa aiba grija de el ( curatenie , mancare ) dar nu am nici un act facut intre mine si el! Un contract de intretinere intre mine si el necesita buget, timp , alergatura ( IML, Sector 2 primarie e.t.c) si el nu mai este deplasabil , se misca foarte greu!
Ce pot face ca sa fiu pusa la adapost? Pentru ca acum eu am grija de le, dar cand va deceda frati mei vor aparea de nicaieri ! Ce ma sfatuiti?
Incheiati un contract de intretinere, daca dumneavoastra asigurati subzistenta tatalui dvs, si ii oferiti suport, de asemenea, acestuia.
Notarul public se poate deplasa la domiciliul dansului, in vederea autentificarii actului.
Donatia poate fi desfintata de catre mostenitorii rezervatari, daca le este incalcata rezerva succesorala.
Vanzarea -cumparare este prezumata a fi o donatie mascata, cata vreme donatarul este unul dintre copii , nu si-a manifestat acordul, in vederea inchierii actului, in cuprinsul acestuia, ori ulterior, si ii este incalcata rezerva succesorala.
Testamentul este revocabil, si, de asemenea, reprezinta o liberalitate gratuita, ce poate fi desfiintata , la cererea mostenitorilor rezervatari.
Uzufruct viager
ovi ovi
In anul 1992 mama mea a cumparat o garsoniera . Eu am o sora necasatorita, asa sunt si eu .Deoarece nu era loc suficient eu am locuit prin chirii ,,, etc, ... (vezi toată discuția)