Eu si mama mea am facut un contract de vanzare cumparare in anul 2008 cu clauza de intretinere si uzufruct viager si suma de 8000 de euro cash ( nu mai stiu daca am chitanta pentru ei-dar am platit impozit la suma respectiva)! In ziua realizarii actului eu aveam 18 ani ( bani proveneau din alocatia primita de la tata pe durata celor 18 ani pe care mama mi-a pus-o deoparte). La notar sora mea nu a fost prezenta cand s-a realizat actul si nici nu stiu sa spun daca a fost mentionat la notar de catre mama mea faptul ca eu mai am o sora infiata! mentionez ca sora mea a primit de la mama o garsoniera inainte ca eu sa ma nasc si ca a dat o declaratie pe propia raspundere ca cedeaza totul in favoarea mea ( declaratie de mana cu 2 martori/ nu in fata notarului) . In anul 2014 am vandut apartamentul, mama a semnat ca este de acord si impreuna cu banii stransi de mine ne-am construit o casa la periferia orasului! Mentionez ca toate actele de la noua casa sunt pe numele meu, avize,autorizati, P-V de receptie a casei facturi de achizitie materiale e.t.c.
Intrebarea este ; sora mea daca ma da in judecata ( ca sigur o va face, deoarece garsonieera pe care i-a dat-o mama a vandut-o si a ramas fara nici un ban ) are castig de cauza...trebuie sa ii dau vreo parte din apartamentul pe care eu cu mama l-am vandut dupa acel contract de vanzare cumparare ? Mentionez ca in noua casa eu am bagat cel putin 40 de mii de euro in plus fata de banii de la apartament!
Ca si acte detin:
-actul garsonierei pe care mama i-a cumpart-o surorii mele,
- declaratie ca cedeaza totul in favoarea surorii ei mai mici ( apartamentul este luat de mama dupa ce sora mea a primit spatiu in alta parte)
-contract de vanzare cumparare cu uzu -fruct viager ( casa care a fost ulerior vanduta)
- si toate actele la noua casa direct pe numele meu!
Cu privire la bunurile tatalui Dvs, este recomandat sa incheiati un act (o sfanta vanzare-cumparare ar fi o solutie buna), pentru a fi protejata, daca intentia dumnealui este sa va ramana Dvs. garsoniera. Asa cum spunea deja cineva, notarii se pot deplasa la domiciliu. Aceasta cheltuiala si bataie de cap cu incheierea actului, se va dovedi infima fata de cheltuielile si durata unui proces de partaj.
In caz contrar, la mostenire, veti avea doar un drept de creanta pentru anumite cheltuieli. Pentru care, cel mai probabil, va trebui sa va judecati, daca fratii nu va vor despagubi benevol.
Cu privire la bunurile tatalui, un alt aspect de urmarit va fi acceptarea mostenirii. Care poate fi tacita (daca veti continua sa va ocupati si sa administrati bunurile) sau expresa (declaratie notariala). Termenul este de 1 an. Daca in interiorul lui, fratii vitregi nu accepta mostenirea, veti putea solicita constatatrea faptului ca acestia au devenit straini de mostenire prin neacceptare. Dar, iarasi, veti fi nevoita sa urmati proceduri destul de anevoioase si scumpe.
Uzufruct viager
ovi ovi
In anul 1992 mama mea a cumparat o garsoniera . Eu am o sora necasatorita, asa sunt si eu .Deoarece nu era loc suficient eu am locuit prin chirii ,,, etc, ... (vezi toată discuția)