avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract

Buna ziua,o ruda apropiata a încheiat în 2017 un contract de arenda pe o perioadă de 10 ani cu o societate agricola .de atunci nu si a mai primit drepturile cuvenite.in urma cu o luna am trimis o notificare in care am cerut reziliere contractului in caz de neexecutare a obligațiilor prevăzute în contract ,la care nu am primit niciun răspuns
Nelamurirea mea ar fi daca mai este nevoie de actiune in judecata sau sa merg la un executor judecătoresc pt a cere rezilierea contractului sau este suficientă notificarea trimisă prin care cer reziliere dar la care nu am primit niciun răspuns.?
Va multumesc

Buna ziua,
Functie de ce este inscris in contract (daca este sau nu titlu executoriu si in ce conditii) aveti sau nu nevoie de instanta.
De principiu, din cate stiu eu contractele de arendare, va trebui sa mergeti in instanta solicitand obligarea la plata arendei si rezilierea contractului.
În contract este specificat :,,contracte de arendare încheiate în scris si înregistrate la Consiliul Local, constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitățile stabilite în contract.,,
Plata in bani se face in perioada 01.09-30.11 a fiecărui an.
În caz de neexecutare a obligațiilor prevăzute în prezentul contract de catre una dintre părți, cealaltă poate cere rezilierea contractului, cu suportată de daune interese în sarcina părții aflate în culpă.
Va multumesc!
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei.
Potrivit art. 1845 Cod civil, contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum şi cele înregistrate la consiliul local constituie, în condiţiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract.

Asadar, in cazul in care s-a prevazut in cuprinsul contractului un termen pentru plata arendei si modalitatile de plata a acesteia, contractul incheiat in forma autentica, precum si cel inregistrat la consiliul local, constituie titlu executoriu. Titlul executoriu vizeaza plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite prin contract.

Potrivit art. 136 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, ,,În aplicarea art. 1.845 din Codul civil, în cazul în care contractul nu prevede termenele şi modalităţile de plată a chiriei, executarea silită a obligaţiei se face în termenele şi modalităţile prevăzute de legislaţia aplicabilă”.

Este vorba de plata arendei, asa ca, in opinia mea, in mod eronat, textul de lege face referire la chirie. Avand in vedere ca se mentioneaza art. 1.845 ce face referire la contractul de arendare, vorbim in mod evident de plata arendei.

Astfel, conform art. 136 din Legea nr. 71/2011, in cazul in care se prevad in cuprinsul contractului de arenda termenele si modalitatile de plata a chirieri, executarea silita a obligatiei se face conform legislatiei aplicabile, la termenele si modalitatile prevazute de aceasta.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract arenda CatalinaDaescu CatalinaDaescu Buna ziua, Tatal meu a semnat in 2016 un contract de arenda cu o societate comerciala pentru 4 ha de teren pe o perioada de 7 ani. Printre clauze este aceea ... (vezi toată discuția)
Contract autentificat -necesita investire ? rolex rolex Un contract de arenda autentificat la notar si avand si formula ca constituie titlu executoriu a fost trimis de eceutor la judecatorie pentru a fi investit cu ... (vezi toată discuția)
Solutionare arenda dragosb1984 dragosb1984 Buna seara. Am o intrebare referitoare la o problema (probabil des intalnita in tara noastra): mama mea detine o suprafata de pamant data de cativa ani la o ... (vezi toată discuția)