avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract

Buna ziua!
Am un contract de închiriere semnat in luna Martie a anului trecut pentru un spațiu comercial cu termen de predare Iunie-Iulie, odată cu finalizarea complexului comercial.
Spațiul mi-a fost predat abia in luna octombrie( mai exact pe data de 4) și am fost pus sa semnez un proces verbal de predare primire cu data de 1 Octombrie deși spațiul nu avea magazia, baia și biroul gata.
Am trimis o solicitare pe mail sa mi se reducă chiria pe suprafața nefinalizata dar nu am primit bici un răspuns.
In Februarie am trimis o solicitare de reziliere pentru nerespectare a contractului in care am precizat ca spațiul nu e finalizat(in contract scrie ca dacă spațiul își pierde folosință parțiala/totala se poate opta pentru reziliere/reducerea chiriei).Totodata am precizat mai multe aspecte precum faptul ca pe lângă spațiu este încă santier( se lucrează la alte spații și se sudează printre clienți), faptul ca parcarea nu este asfaltata, ca nu sunt deschise toate căile de acces(1 este închisă și acum), ca spațiul nu are autorizație ISU și nu pot scoate acordul de la primarie.
Răspunsul lui a fost ca spațiul este finalizat și ca am semnat procesul verbal fără obiectiuni(apoi intr-o săptămâna a finalizat spațiul , iscând tencuiala și Zidăria cu resouri), mi-a precizat ca are autorizație IsU și ca cei de la Carrefour au autorizație de la primarie(am fost la 2 saptamanai la primarie și am aflat ca autorizația a fost primită in Martie deși el mi-a trimis in luna Februarie ca are autorizația) și ca in contract nu scrie ca el nu va mai dezvolta alte spații.
Când m-am întâlnit cu el mi-a spus ca lui nu ii place sa fac trimiteri prin avocat și ca trebuia sa îl sun și sa ne vedem și sa ii spun dacă nu merge sa căutam o soluție.
Acum, dup 2 luni,situația nu s-a rezolvat(decât legat de magazie, dar nu a acceptat sa scadă chiria pe perioada de nefolosinta) și am mers la el sa discut desfacerea contractului, vânzările fiind foarte slabe, lumea nedenunțare din cauza Șantierului in lucru.
Mi-a spus ca o sa caute un alt chiriaș și va renunța la clauza din contract prin care trebuie sa ii plătesc chiria pe 24 luni chiar dacă plec, dar sa ii trimit o notificare cu acest scop.
I-am trimis notificarea, iar răspunsul lui a fost ca accepta dar denunțarea contractului se va face odată cu găsirea noului chiriaș.
Astăzi l-am sunat sa văd dacă a mai găsit pe cineva și când i-am spus ca eu nu îmi mai permit sa ii plătesc chiria a spus ca sunt povesti și mi-a închis in nas, pe urma ne mai răspunzând la telefon.
Contractul e intre doua societati comerciale
Cum m-ați sfătui sa procedez?
Buna ziua,

Aveti cum sa dovediti faptul ca la momentul semnarii procesului verbal de predare-primire spatiul nu putea fi utilizat in totalitate?

Din situatia de fapt relatata (care insa, va trebui sa fie si dovedita), reiese o incalcare a obligatiilor contractuale (a unor obligatii esentiale), aspect care poate conduce la reziliere, e de studiat contractul, fiindca in mod normal, o denuntare a contractului e suficienta. Rezilierea contractului insa, va confera si dreptul de a solicita sumele de bani achitate pana la acest moment (sau cel putin a unei parti din aceasta).

In primul rand, la acest moment, pentru a nu plati chirie pentru un spatiu pe care nu il utilizati in totalitate, ar trebui sa trimiteti o notificare de denuntare a contractului, din nou, e de studiat contractul.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere relu miclut relu miclut Este vorba despre un spatiu inchiriat de mine persoana fizica unei firme pentru folosinta .La plata chiriei s-a acumulat o restanta a platii pentru sase ... (vezi toată discuția)
Nepredarea spatiului inchiriat sandry sandry dupa notificarea chiriasului de reziliere a contractului acesta nu preda spatiul conform intalegerii contractuale.chiar dupa doua luni de la reziliere ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de inchiriere minalex minalex Va rog sa ma lamuriti asupra a doua clauze dintr/un contract de inchiriere si anume: \"Art 10.(din contract):INCETAREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE ... (vezi toată discuția)