Speța sună în felul următor: A îl convinge pe B să îl ajute în săvârșirea unui furt într-un mijloc de transport în comun (autobuz) asupra unui pasager aleatoriu. B este de acord după ce A i-a sugerat că nu va trebui decât să-i distragă atenția victimei.
A și B urcă împreună în mijlocul de transport în comun. A îi indică victima lui B și adoptă o poziție în expectativă. B acționează conform indicațiilor date mai înainte de A. Se duce în fața victimei și o ține de vorbă. În acest timp, A speculează lipsa de atenție a victimei și îi sustrage acesteia din rucsac bunuri mobile după care se retrage. La prima stație, A și B coboară. Pasagerul păgubit nu-și va da seama decât ulterior că a fost victima unui furt și va depune o plângere în acest sens. A și B sunt identificați în cursul urmăririi penale. Este clar că în situația de față există o pluralitate ocazională. De asemenea, A este autorul faptei prin faptul că a săvârșit-o în mod nemijlocit și evident. Întrebarea mea se referă la ipostaza în care se află B - de coautor sau de complice?
Avand in vedere faptul ca cei doi au facut un plan inainte de actiune, ca fiecare a avut un rol bine determinat si corelat cu al celuilalt, cei doi sunt coautori, nu unul autor si celalalt complice. De altfel, furtul din rucsac de catre A nu avea aceleasi sanse de a se finaliza, fara distragerea atentiei victimei furtului de catre B.
Doamne ferește!
Este toată ziua complicitate! Exista și jurisprudența abundentă in acest sens.
Coautor e cel care săvârșește nemijlocit actul de executare prevazut de norma de incriminare sau (potrivit unei părți a doctrinei), cel care comite acte indispensabile in vederea săvârșirii actului de executare.
In cazul infractiunii de furt, singurul act de executare prevazut de norma este SUSTRAGEREA. Deci orice alt ajutor oferit in afara de actul propriu-zis de sustragere se încadrează la complicitate, mai puțin actele indispensabile. Distragerea atenție nu apare ca fiind act indispensabil in speța expusă de dumneavoastră.
Nu are nicio relevantă pentru catalogarea actului ca fiind de coautorat sau de conplicitate planul comun. Planul comun poate sa îl aibă și complicele.