avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speță complicitate vs coautorat la infracțiunea de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speță complicitate vs coautorat la infracțiunea de furt calificat

Speța sună în felul următor: A îl convinge pe B să îl ajute în săvârșirea unui furt într-un mijloc de transport în comun (autobuz) asupra unui pasager aleatoriu. B este de acord după ce A i-a sugerat că nu va trebui decât să-i distragă atenția victimei.
A și B urcă împreună în mijlocul de transport în comun. A îi indică victima lui B și adoptă o poziție în expectativă. B acționează conform indicațiilor date mai înainte de A. Se duce în fața victimei și o ține de vorbă. În acest timp, A speculează lipsa de atenție a victimei și îi sustrage acesteia din rucsac bunuri mobile după care se retrage. La prima stație, A și B coboară. Pasagerul păgubit nu-și va da seama decât ulterior că a fost victima unui furt și va depune o plângere în acest sens. A și B sunt identificați în cursul urmăririi penale. Este clar că în situația de față există o pluralitate ocazională. De asemenea, A este autorul faptei prin faptul că a săvârșit-o în mod nemijlocit și evident. Întrebarea mea se referă la ipostaza în care se află B - de coautor sau de complice?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:02, 16 Mai 2019
Eu zic ca este coautor.
Avand in vedere faptul ca cei doi au facut un plan inainte de actiune, ca fiecare a avut un rol bine determinat si corelat cu al celuilalt, cei doi sunt coautori, nu unul autor si celalalt complice. De altfel, furtul din rucsac de catre A nu avea aceleasi sanse de a se finaliza, fara distragerea atentiei victimei furtului de catre B.
Doamne ferește!
Este toată ziua complicitate! Exista și jurisprudența abundentă in acest sens.
Coautor e cel care săvârșește nemijlocit actul de executare prevazut de norma de incriminare sau (potrivit unei părți a doctrinei), cel care comite acte indispensabile in vederea săvârșirii actului de executare.
In cazul infractiunii de furt, singurul act de executare prevazut de norma este SUSTRAGEREA. Deci orice alt ajutor oferit in afara de actul propriu-zis de sustragere se încadrează la complicitate, mai puțin actele indispensabile. Distragerea atenție nu apare ca fiind act indispensabil in speța expusă de dumneavoastră.
Nu are nicio relevantă pentru catalogarea actului ca fiind de coautorat sau de conplicitate planul comun. Planul comun poate sa îl aibă și complicele.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Este complice B, acesta ajuta la savarsirea faptei, nu savarseste furtul in mod nemijlocit.
Putea sa fure fără ajutorul celui care distrage atenția?
Este sau nu un act indispensabil distragerea atenției părții vătămate?

Mare relevanță nu are pentru ca pedeapsa oricum este la.fel...
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complice de talharie . georgianamire georgianamire Am o intrebare care ma macina de ceva timp , in urma cu aproximativ un an de zile avand varsta de 16 ani am comis o magarie cu un tovaras de al meu . El mi-a ... (vezi toată discuția)
Remorca cu muncitori trailer1234 trailer1234 Buna ziua! In cazul in care mai multi muncitori sunt transportati in remorca de la tractor de la locul de muncă spre casa în mod obisnuit, iar in ziua ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre omor pentru a ascunde un furt si a ascunde o talharie aelex aelex As vrea sa stiu cand se retine omor calificat pentru ascunderea unui furt, si omor deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii? Problema apare in ideea ... (vezi toată discuția)