avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie din Franta si pensie din RO
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie din Franta si pensie din RO

Revin cu problema mea expusa in 14 mai 2019 pentru care un raspuns competent este ultra/extra necesar.
In timpul activitatii legale in Franta-7 ani, am contribuit si in RO la stagiul meu de cotizare, deci in paralel si in Franta si in RO. Din Franta primesc deja pensie pt. cei 7 ani. Pentru pensia corespunzatoare stagiului din RO am cerut prin contestatie la decizia de pensionare , aplicarea art 19 din legea 263/2010. Mi se raspunde ca pensia comunitara ( calculata prin totalizare-proratizare) se aplica daca perioadele de cotizare NU se suprapun.
Intrebare : sa inteleg ca perioadele, in cazul meu, se suprapun ? Sau cum este influentata pensia din Franta de aceasta proratizare ?

Cu stima si multumiri
Cel mai recent răspuns: cristteo , utilizator 18:28, 16 Mai 2019
Precizati in mesajul initial ca dvs. ati contribuit in paralel, in aceleasi perioade de timp la stagiul de cotizare.
Raspunsul casei de pensii este clar: se calculeaza pensie prin totalizare-proratizare, daca perioadele de cotizare nu se suprapun, ori dupa cum mentionati, aveti perioade de cotizare care se suprapun.
Primiti pensie din Romania si din Franta pentru perioade care nu se suprapun ca stagii de cotizare.
Va multumesc pentru promptitudine. Insa in art 19 din lege nu scrie " daca se suprapun"ceea ce inseamna ca se exclud. Legea face referire la cumulul stagiilor de cotizare si nu la excluziune.

Cu consideratie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie din franta si pensie din ro cristteo cristteo Am facut contestatie la decizia pensionare ( obiect: cei 7 ani lucrati in Franta nu au fost luati in considerare) Dupa 3 luni primesc raspunsul ca s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Pensie din franța și pensie din ro cristteo cristteo Inteleg ca ar trebui sa fie adaugat la stagiul de cotizare din RO ( 35 ani), stagiul de cotizare din Franta ( 7 ani) -conf art 19 al 1&2 din L 263/2010 (vezi toată discuția)
Pensie din franța și pensie din ro cristteo cristteo Buna ziua In sfarsit am primit Decizia de pensionare-anticipata partial ( in a 7a luna de la depunere).Cu regret constat ca la STAGIUL TOTAL de cotizare ... (vezi toată discuția)