avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Promulgare lege
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Promulgare lege

Buna ziua,

Va rog sa mi spuneti daca stie cineva raspunsul la urmatoarea intrebare:

Daca Presedintele Romaniei refuza sa promulge o lege in termenul de 10 zile prevazut de Art.77 alin 3 din Constitutie, dupa ce actul normativ s-a intors pentru a doua oara de la Parlament, ce se intampla? Exista o decizie a CCR care stabileste ca odata cu implinirea termenului, legea intra de drept in vigoare chiar daca nu a promulgat-o Presedintele?

Aceasta este o intrebare-ipoteza, va rog sa va abtineti de la raspunsuri de genul ca “nu este posibil ca Presedintele sa nu semneze etc”.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DragosBanu , utilizator 01:14, 18 Mai 2019
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc!

IONEL ILIE a scris:

Nu intră de drept în vigoare. Fara decretul de promulgare nu putem vorbi că legea are forță juridică pentru subiectele de drept. Sigur ar reprezenta un caz de incalcare a Constituției. Sanctiunea in cazul refuzului președintelui de a promulga o lege, în condițiile art.77 alin 3 din legea fundamentala, este doar una politică. Suspendarea din funcție ar fi o variantă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil-schimbari adriana12_12 adriana12_12 Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca noul proiect de lege privind indemnizatia crestere copil se aplica si pentru mamele in concediu dar cu optiunea fara ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil, vicii de procedurã la promulgare? edina edina Societatea Romana pentru Drepturile Omului demareaza procedurile pentru anularea in contencios administrativ a Decretului Presedintelui Romaniei nr. 518 din 01 ... (vezi toată discuția)
Lege darea in plata mirelaavo mirelaavo in cat timp urmeaza sa semneze presedintele legea darii in plata? (vezi toată discuția)