avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... pact comisoriu grad II vs. procedura ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

pact comisoriu grad II vs. procedura prelabila/conciliere amiabila

As dori si eu o parere juridica legata de interpretarea unei clauze contractuale.

Daca se prevede intr-un contract de asociere incheiat intre o institutie publica si o persoana juridica privata ca:
"Neplata la 2 termene consecutive a sumelor datorate Asociatului Prim (institutie publica) de catre Asociatul secund (PJ) da dreptul Asociatului Prim sa rezilieze contractul cu o notificare prealabila de 30 zile si cu plata unor juste si prealabile despagubiri pentru neexecutarea de catre Asociatul Secund.",

in baza acestei clauze, institutia publica poate dupa aceasta notificare (punere in intarziere) si dupa scurgerea a 30 de zile de la notificare, sa rezilieze contractul?

Vreau sa stiu daca aceasta clauza care echivaleaza cu un pact comisoriu de gradul II, nu este cumva contrara prevederilor art. 7 alin. (6) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ care prevede o procedura prelabila sau prevederilor art. 720 indice 1 cod procedura civila, si daca nu cumva este lovita de vreo cauza de nulitate publica.

Mentionam ca contractul a fost intemeiat in conf. cu prevederile art. 251-256 cod comercial, insa institutia publica este autoritate publica in sensul legii contenciosului administrativ.

Dorim sa stim acest lucru, pentru ca chiar daca acea clauza este un acord al partilor, care potrivit codului civil "conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante",am dori sa stim daca nu cumva este lovita de vreo cauza de nulitate publica pentru a evita riscul ca, daca ar fi urmata aceasta procedura fara indeplinirea procedurii prealabile, sa nu fie intreaga procedura prevazuta la clauza mai sus citata, lovita de nulitate.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
serviciuapasarichioi, utilizator

Alte discuții în legătură

Daune interese astoria astoria o firma incheie un contract de executie lucrari cu o alta societate si ii preda amplasamentul precum si ordinul de incepere a lucrarilor. societatea nu face ... (vezi toată discuția)
Rezilier contract simona35 simona35 Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezilierea unui contract de lucrari. In contract este mentionat ca ,,nerespectatre obligatiilor in ... (vezi toată discuția)
Asociatiune in participatiune igna_florin igna_florin [b]Intrebarea mea este daca este posibil sa se realizeze un contract de asociatiune in participatiune intre o s.c., in calitate de asociat prim, si consiliul ... (vezi toată discuția)