avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... rezilier contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

rezilier contract

Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezilierea unui contract de lucrari. In contract este mentionat ca ,,nerespectatre obligatiilor in mod culpabil si repetat da dreptul partii lezate de a considera contractul de drept reziliat si de a pretinde plata de daune interese''. Po trezilia printr-o simpla notificare?
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 23:14, 27 Iunie 2009
Contractul se poate considera reziliat daca dupa notificarea pe care o veti face cel notificat va fi de acord cu rezilierea.
Altfel va trebui sa mergeti la instanta sa vedeti daca nerespectarea este sau nu culpabila, daca si care este cuantmul daunelor daca le veti cere, daca nerespectarea este de natura sa conduca la o reziliere ..... s.a.m.d ...
In cazul pactului comisoriu expres de gradul IV cum este cazul dumneavoastra , pt. neexecutarea contractului, actul juridic incheiat se considera desfiintat de drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara nici o alta formalitate prealabila.
Totusi trebuie trimisa si o notificare prin care sa i se aduca la cunostinta faptul rezilerii contractului si motivele.
In cazul in care se doreste si introducerea unei actiuni se urmeaza procedura concilierii directe cu debitorul.
De recomandat ca in momentul notificarii rezilierii contractului sa se intocmeasca si un proces verbal cu situatile de lucrari realizate pena la acel moment , confirmate de catre beneficiar.
E vorba intr-adevar de un pact comisoriu expres de gradul IV. Ce legatura are instanta de judecata sau acordul celeilalte parti contractante, d-le avocat?
Pentru ca dupa cum este formulata clauza pe care in mod eronat o numiti pact comisoriu de grad patru aceasta suporta niste aproximari: anume ce inseamna culpabil? ce inseamna repetata ? despre cate obligatii vorbim?
Pactul comisoriu trebuie sa fie suficient de explicit si sa identifice in mod exact termenul sau conditia care, odata nerespectate genereaza rezolutiounea.
O astfel de clauza este de fapt un pact comisoriu de grad 2 in care se spune ca: In cazul in care o parte nu isi indeplineste obligatiile cealalta este in drept sa considere contractul desfiintat. -adaugandu-se fara nici o formalitate-.
Pentru a fi de grad patru ar fi trebuit individualizata obligatia fie direct, fie prin trimitere la una din obligatiile contractuale.
Nu uitati ca vorbim de mai multe obligatii.
Apoi .. nu uitati ca pactul comisoriu nu poate fi conditionat. Ori aici se vorbeste despre nerespectare culpabila si repetata.
Cine stabileste lucrurile astea?
Parerea mea este ca este o clauza insuficient lucrata si admitand ca ai putea sa incepi executarea pe daune -cum spune utilizatorul- pe contestatie o sa si-o ia de nu se vede.
Ca sa nu mai spun ca daca mi-ar face asa ceva .. adica m-ar notifica ca intelege sa rezilieze .. ar fi f. simplu sa demonstrez ca nu e pact comisoriu de grad 4.
Dvs. asa faceti pacte comisorii? Sub conditie ? Haideti sa nu ne lasam dusi de valul unor simple formulari si sa analizam textul.
Nu vreau sa va suparati pe mine. Nu sunt conflictual.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat
valeandoru a scris:

E vorba intr-adevar de un pact comisoriu expres de gradul IV. Ce legatura are instanta de judecata sau acordul celeilalte parti contractante, d-le avocat?


Nu este deloc pact comisoriu de gr.IV, stimate coleg. Dl apaidu are dreptate; in cel mai bun caz, daca am forta nota ar fi unul de gr.III, insa, oricum se merge pe instanta in cazul dat.

Av. Adrian Posdarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza la rezilierea unui contract? Augusta2010 Augusta2010 Daca partile au prevazut in contractul de achizitii publice (de furnizare) ca nerespectarea contractului de catre una din parti, in mod culpabil si repetat da ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de grad iv marianna marianna e posibil, ca declararea starii de incapacitate, ori declansarea producerii de insolventa pentru o firma, sa dea posibilitatea rezilierii contractului cu o ... (vezi toată discuția)