avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat pentru ocolirea, pe linie continuă, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat pentru ocolirea, pe linie continuă, unui vehicul ce vira la dreapta. Nu am avut obiecții la PV, dar după aceea am observat că în dreptul intersecției linia era discontinuă. Are rost să fac contestație?

Buna ziua,

Ieri mi-a fost suspendat permisul pe motiv ca am incalcat linia continua in momentul in care am ocolit deplasandu-ma pe DN52 spre Turnu Magurele pe raza localitatii Crangu , un autovehicul ce efectua virajul la dreapta pe DJ 693 , depasind axul drumului cu 30-40 cm cat sa il ocolesc si sa revin pe banda. Trafic pe sensul opus de mers nu era.

Nu am avut nimic de obiectat la pv , necunoscand drumul. In momentul in care m-am intors am observat faptul ca in dreptul intersectiei linia este discontinua pentru efectuarea virajului la stanga (din sens opus pe DJ 693) deci practic depasirea facuta de mine nu a fost facuta pe linie continua.

Se poate contesta faptul ca era linie continua ? Sau risc sa ii derajez si sa fie prelungit termenul ?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mytro , utilizator 16:44, 3 Iunie 2019
Recititi codul rutier, depasirea in intersectie este pedepsita inca si mai sever!!!
Deci se va reincadra dupa anularea primului PV.
Termenul n-o sa fie prelungit dar contesti degeaba.
Anul trecut am evitat un dobitoc care nu a semnalizat si am calcat putin linia continua, eu 30 zile suspendare el a fost trecut ca martor, contestatia mi-a fost respinsa, ca in romania asa merge legea, n-a contat nimic din ce am zis.
Monteaza-ti camera auto sa eviti pe viitor astfel de chestii.
Se poate contesta, intrucit incadrarea juridica si descrierea faptei nu corespund cu realitatea.

Judecatorul nu poate reincadra juridic sanctiunea, ci doar constata temeinicia legala si veridicitatea actului, adica PV de contraventie.

Depinde ce e scris la motivul suspendarii. Pentru ce articol de lege ati fost sanctionat ?
Conform art 120 din HG 1391/2006 :
(1) Se interzice depășirea vehiculelor:
a) în intersecții cu circulația nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la mai puțin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul stației pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar stația nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație.

Daca au scris ca ati incalcat linia continua si v-au incadrat la 120 alin 1 litera i) este suficient sa depuneti proba foto la dosar prin care sa aratati ca in zona respectiva nu exista linie continua.

Judecatorul nu va reincadra fapta la 120 alin 1 litera a), el doar judeca ce scrie in PV. El poate doar sa admita sanctionarea cu avertisment, daca fapta nu prezinta pericol din punct de vedere a sigurantei rutiere. Dar nu face el reconstatarea cazului. Scripta manent.

Cereti, daca au gresit, anularea PV de contraventie.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
latka, utilizator
Nu ati dat foarte multe informatii, insa banui ca tronsonul de line intrerupta la care va referiti e strict in dreptul strazii pe care celalalt a virat la dreapta. Rolul ei e sa se permita iesirea de pe (presupun) acea strada laturalnica cu viraj la stanga.
Daca lucrurile stau asa, atunci nu are sens sa contestati.

pop_m a scris:


Daca lucrurile stau asa, atunci nu are sens sa contestati.

Care ar fi temeiul legal sa nu conteste? Dacă linia era discontinua și a fost încălcata doar acea linie, iar sancționarea s-a dat pentru depășirea pe linie continua, unde e interdicția? Dacă s-a efectuat manevra cu începere de pe linie continua, atunci da.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)
Plangere contra p.v.c. a contraventiei depasire coloana vladhone vladhone Dupa ce am citit aici pe forum ce probleme au unii, chiar nu m-ai vroiam sa deschid un alt topic cu problema mea (chiar neinsemnata fata de altele). Dar totusi ... (vezi toată discuția)
Benzi de circulatie si randuri cyan cyan acum doua zile era sa raman fara permisul de conducere pentru depasire. \\"era\\" ptr ca dupa indelungi :worthy: , :(( si argumente din regulament m-am ales ... (vezi toată discuția)