avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata pe cale separata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata pe cale separata

Buna ziua.
Intr-un litigiu de munca, in fond (eu fiind salariat), s-a admis actiunea angajatorului de atragere a raspunderii patrimoniale. Deci nu mi s-au acordat cheltuielile de judecata (pe care le-am solicitat oricum pe cale separata), desi solicitate in cadrul procesului, si retinute in incheierea de sedinta,
Am facut apel, in care am solicitat cheltuieli tot pe cale separata. Apelul meu a fost admis, iar sentinta schimbata in totalitate in sensul ca s-a respins cererea angajatorului in totalitate.
In hotararea din apel, instanta retine in motivare ca am cerut admiterea apelului cu cheltuieli pe cale separata. Insa in dispozitiv retine doar: Admite apelul declarat de pârâtul ........... împotriva sentinţei civile nr. .................... pronunţată de Tribunalul.................... şi în consecinţă: Schimbă în tot sentinţa atacată în sensul că respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul SC ...................... SRL în contradictoriu cu pârâtul ................... pentru despăgubiri.
Pot sa mai cerere separata pentru cheltuieli?
Mentionez ca nu mai sunt termenul de 15 zile de la comunicare pentru o eventuala completare a dispozitivului. Insa mai este necesara, cata vreme apare mentiunea in motivare?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
ana*maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana*maria , utilizator 15:38, 20 Mai 2019
Solicitarea cheltuielilor intr-o forma sau alta este optiunea Dvs.; instanta doar ia act, nu va obliga si nici nu dispune (in partea finala a hotararii - dispozitiv) sa faceti intr-un fel sau altul. De aceea, completarea dispozitivului nici nu era oportuna.
Puteti solicita cheltuielile pe cale separata, in termenul general de prescriptie de 3 ani, calculat de la data solutionarii definitive a litigiului care a generat cheltuielile de judecata.
Mai multe lămuriri găsiti consultand Decizia ÎCCJ nr. 59/2017.
Va multumesc foarte mult. Am observat ca de regula se scrie in dispozitivul sentintei "cu cheltuieli de judecata pe cale separata" - asa au scris la sentinta in fond (unde a castigat angajatorul). De aceea m am gandit ca trebuia sa scrie si in hotararea mea din apel.
Va multumesc mult pentru raspuns. Voi inainta atunci cerere de chemare in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai percep cheltuieli de judecata daca am castigat partial in apel? Mia3 Mia3 Prima instanta - de fond: \"Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta......... în contradictoriu cu pârâta ... (vezi toată discuția)
Divort hotarare definitiva ? aura dana aura dana Sotia a castigat procesul de divort cu daune morale, la judecatorie din culpa exclusiva a sotului, dovedit cu martori. Sotul a facut recurs, iar la tribunal ... (vezi toată discuția)
Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)