avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Calatorie in Romania cu sotia dintr-un stat non-UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Calatorie in Romania cu sotia dintr-un stat non-UE

Buna ziua,

Aveam planuit din timp un concediu peste o saptamana, dar sotia (din Kazahstan) numai ce a primit pasaportul nou cu numele meu de familie. Rezidenta ei permanenta din Cehia e cu numele vechi de dinainte de casatorie si dureaza 2 luni pana primeste noul document de rezidenta cu numele nou.

Intrebarea este daca putem sa trecem granita inspre/dinspre Romania cu documentele astea cu numele diferite.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 10:31, 21 Mai 2019
Daca, citez: "pasaportul nou cu numele meu de familie" este un pasaport apartinand unui stat UE, raspunsul este DA va putea calatori cu pasaportul purtand numele de familie, daca nu, NU!!!
Daca certificatul de rezidenta ceh actual este in curs de valabilitate poate circula in spatiul EE.
La trecerile prin vami nu sunteti obligati sa declarati situatia matrimoniala.
Pasaportul nou cu numele dupa casatorie a fost eliberat de ambasada Kazahstanului. Noi am fost de cateva ori fara probleme in Romania in ultimii ani si a prezentat la granita pasaportul + certificatul ceh de rezidenta, doar ca ambele erau cu acelasi nume.

Nu suntem obligati sa declaram situatia matrimoniala, dar ea nu poate calatori in tari non-Schengen doar cu certificatul de rezidenta, trebuie sa prezinte si pasaportul. De aici problema ca pe pasaport are numele de familie obtinut dupa casatorie (eliberat saptamana trecuta), iar certificatul de rezidenta se preschimba in 2 luni iar pana atunci are numele vechi de familie in el.
Situatia dnei este deci clara, vacanta in Ro este compromisa.
Programati una in muntii Tatra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie (fara divorț). este posibil în românia pentru soțul cetățean străin? dan_daniel dan_daniel Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut ... (vezi toată discuția)
Autoritatile romane refuza inregistrarea certificatului de nastere al copilului meu zendsd zendsd Buna ziua, Am rezidența permanentă in Cehia și vă solicit opinia dumneavoastră în calitate de avocat. Concret, autoritățile române refuză ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma intorc in tara cu copilul? vmaria vmaria sunt casatorita cu un cetatean italian. avem un copil nascut in Romania. tatal nu mai locuiest cu noi de 2 ani. respectand legea 'ultimului domiciliu' ... (vezi toată discuția)