avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume copil minor

Buna ziua.Va rog,am o nelamurire : cam de o luna am o hotarare judecatoreasca definitiva prin care am autoritate parinteasca exclusiva asupra fetitei.Tatal ei nu a vazut-o de 6 ani si nu-i mai plateste pensie alimentara de vreo 2 ani jumate. Fetita este oe numele lui (pt ca noi nu am fost casatoriti) iar eu acum doresc sa o trec pe numele meu,deoarece are un nume ridicol,din cauza caruia rad copiii de ea la scoala si o afecteaza emotional.Am fost la primarie si mi-au spus ca trebuie sa scrie clar pe hotarare ca e decazut din drepturi,altfel nu pot decat cu acordul lui. Intrebarea este : daca am autoritate exclusiva,nu pot face acest lucru?
Nu e acelasi lucru..
daca stiti de unde sa il luati solicitati-i sa va dea acordul sau obtineti o proba ca nu e de acord..
(1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.

(2)
Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecătoreşte dispărut sau decăzut din drepturile părinteşti.

(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.
Multumesc de raspuns,dar tot nu m-am lamurit... Nu stiu de unde sa-l iau,de 2 ani jumatate nici politia nu stie de unde sa-l ia pt ca are buletinul expirat.Nici macar nu pot sta de vorba cu el si mai mult ca sigur ca nu va fi de acord.Acum cativa ani am avut nevoie de semnatura lui ca sa plec in Italia cu fetita pt niste investigatii medicale si nu a vrut sa semneze.Deci nici acum nu ma astept sa fie de acord.Si totusi,fetita creste,numele ei are tenta sexuala si chiar nu vreau sa rada nimeni de ea din cauza aceasta.Daca era baiat,nu ar fi fost o problema,pe cand asa...
In concluzie,ce sa fac? Sa ma adresez autoritatii tutelare?
Acum cativa ani am avut nevoie de semnatura lui ca sa plec in Italia cu fetita pt niste investigatii medicale si nu a vrut sa semneze

Daca si pe vremea aia exercitati singura autoritatea parinteasca, nu va trebuia acordul tatalui.

Cand ati facut nascut, numele era tot cu tenta sexuala, copilul putea lua numele dvs, va scutea acum de o bataie de cap.
Va puteti duce la autoritatea tutelara, vedeti ca ei pot lua o hotarare, insa cand parintii nu se inteleg, ori dvs nici nu stiti de unde sa il luati.
in instanta va puteti duce ca aceasta sa suplineasca acordul lui, insa si aici veti avea probleme cu citarea.
mergeti intai la autoritatea tutelara si vedeti ce va zic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume custodie exclusivă Emma12345 Emma12345 Buna ziua! Am custodia exclusiva a unui copil de 4 ani ce poarta numele tatalui. Mai am inca un copil, mai mic, declarat pe numele meu. Există posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Schimb nume Florentina1421 Florentina1421 Am un băiat de 14 ani si sunt divorțat de 10 ani cu hotărârea judecătorească definitivă unde mi se încredințează copilul spre spre creștere și ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil POPESCUEMA POPESCUEMA O intrebare...Pot schimba numele de familie al copilului minor?! Copilul imi este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila , numai k ... (vezi toată discuția)