In urma unui control de la mediu s-au constatat debite si majorari pe perioda 2004-2008 . Va rog sa-mi spuneti daca cheltuielile cu aceste debite sunt deductibile sau nu la calculul impozitului pe profit ?
Va multumesc
(1) Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile.
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
b) dobânzile/majorările de întârziere, amenzile, confiscările şi penalităţile de întârziere datorate către autorităţile române, potrivit prevederilor legale.
si norme :
39. Prin autorităţi române se înţelege totalitatea organelor administraţiei publice centrale şi locale care urmăresc şi încasează amenzi, majorări şi penalităţi de întârziere, execută confiscări, potrivit prevederilor legale.
din pacate, dupa cum vedeti, aceste cheltuieli sint nedeductile
Avind in vedere ca debitele pentru fondul de mediu se inregistreaza in 635,le puteti inregistra prin 117,si aveti abligatia de a face declaratie rectificativa la 101,anual ,pentru 2004-2008.
Majorarile nu sunt deductibile.
Regula este ca nu se fac declaratii rectificative pentru diferentele inregistrate in urma controalelor organelor abilitate. Nu cred ca fondul de mediu face exceptie. Cum v-au raspuns si ceilalti utilizatori, diferentele calculate sunt deductibile, majorarile nedeductibile.
Parerea mea este ca fiind vorba de un control de la mediu si debitele stabilite sunt ch. deductibile doar in anul pentru care sunt aferente nu este nici un fel de problema sa se faca declaratie rectificativa la 101.I n caz contrar si debitul este nedeductibil.
Inteleg ce vreti sa spuneti, numai ca eu plec de la premiza ca toate taxele si impozitele ar trebui sa aiba acelasi tratament. Daca nu se precizeaza in legislatia actuala, ca anumite taxe si impozite au tratament diferit de altele, (si eu nu cunosc, daca stiti dvs. v-as fi recunoscatoare sa-mi spuneti actul normativ) atunci acestea ar trebui sa fie tratate unitar. Cat timp nu mai poate face declaratie rectificativa la fondul de mediu, pe cale de consecinta, n-ar trebui sa fie permisa nici declaratie rectificativa pt. impozitul pe profit.
Spre exemplu, daca aveti control de la locale si acesta stabileste un debit din anii precedenti, faceti rectificativa la impozitul pe profit numai pentru ca taxele sunt gestionate de bugete diferite?
Penalitati
bestb
Salut!
Eu iar am o problema cu penalitatile....
Avem incheiate contracte cu diversi clienti in care se stipuleaza ca daca se intarzie termenul de predare al ... (vezi toată discuția)