avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna dimineata, am o afacere,o societate pe numele meu. Casa in care locuim este proprietatea firmei, adica casa am trecut pe firma pt a putea accesa un imprumut pe firma. Intrebarea mea este: daca divortez de sotul meu(din pacate tot mai des intra in discutie un divort), la partaj casa se imparte, fiind proprietatea firmei? Mentionez ca sotul meu nu lucreaza si nu contribuie la nici o cheltuiala.Multumesc pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:54, 22 Mai 2019
Buna ziua,
Opiniile cu privire la faptul daca patrimoniul unei firme constituite in timpul casatoriei pot face obiectul unui partaj sau nu, sunt diferite.
Exista opinii pro si contra foarte bine argumentate de ambele parti.
Opinia mea personala este ca nu pot face obiectul partajului bunurile aflate in patrimoniul unei firme (chiar constituite in timpul casatoriei) De asemeni nici partile sociale nu pot face obiectul partajului.
Dar, totusi exista posibilitatea unei actiuni in pretentii sau a unei despagubiri, echivalent cu cota parte de contributie a sotului neasociat in firma, numai daca va putea dovedi ca acel bun (sau parti sociale) adus ca patrimoniu in firma a fost achizitionat cu bani provenind din bani comuni .
În ipoteza în care aportul s-a realizat în timpul căsătoriei, se activează prezumția legală relativă că bunul este comun, context în care, indiferent dacă este și soțul asociat, atât părțile sociale/ acțiunile cât și dividendele vor fi bunuri comune deci vor intra în masa partajabilă!
Oricum, speța este complexă, contractați servicii avocațiale în vederea unei consultații juridice!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cukrasz_kata cukrasz_kata Buna dimineata, am o afacere,o societate pe numele meu. Casa in care locuim este proprietatea firmei, adica casa am trecut pe firma pt a putea accesa un ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri firma costel 3 costel 3 AM UN SRL LA DIVORT NEVASTA ARE DRUPT LA BUNURILE FIRMEI ,SE IMPART (vezi toată discuția)