avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legal sunt sotie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legal sunt sotie sau nu?

M-am casatorit in 1980, iar in 1991 am divortat. In urma casatoriei am doi copii care acum sunt de 19 si 21 ani. La divort am fost doar eu iar sotul nu a fost niciodata si nu imi aduc aminte daca atunci am solicitat revenirea la numele de fata.De cand ne-am casatorit si pana acum nu am fost despartita de sotul meu nici pe perioada divortului.Nu stiu cum arata sentinta stiu ca exista si ca s-a acceptat desfacerea casatoriei si cred ca si numele e cel de fata. Problema este ca nu ne-am interesat nici unul de sentinta ne-am facut ca nu exista actele nu le-am schimbat folosim certificatul de casatorie din 1980, si eu am in buletin numele dupa sot. Nu stiu daca sunt implicatii grave in cele spuse, dar sa ma lamuriti daca vor fi probleme daca eu si/sau sotul decedam, cu succesiunea dupa un imobil achizitionat recent. La primariile din localitatile unde m-am nascut eu respectiv unde s-a nascut sotul am informatii ca s-a operat sentinta de divort si eu am pe certificatul de nastere taiat numele dupa sot si scris cel anterior.
Va rog sa-mi spuneti daca voi avea probleme cu dosarul cand voi iesi la pensie peste vreo 8 ani si in general daca pot continua cu numele dupa sot daca nu am dreptul. In cazul decesului meu familia va avea dificultati sa obtina certificat de deces pentru ca nu am numele din hotararea de divort? Va rog sa-mi scrieti care sunt consecintele. As vrea sa stiu daca pot sa continui cu aceasta situatie fara sa suport consecinte legale. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters114404 , utilizator 18:31, 9 Decembrie 2009
Ati face foarte bine, sa mergeti la judecatoria unde ati divortat, si sa va legalizati sentinta de divort.Dupa aceea urgent la politie sa schimbati Cartea de identitate.
Evident ca veti avea probleme peste tot, la pensie, in caz de deces, in toate cazurile enumerate de dvs.
Daca va place atat de mult numele sotului,recasatoriti-va cu el.
In primul rand , daca exista o hotarare definitiva , atunci este si irevocabila fiindca in mod cert nu a fost atacata de catre nici una dintre parti! Si este executorie si obligatorie! Fapt pentru care v-a trebui sa intrati in posesia acelei hotarari si sa vedeti daca instanta a decis revenirea la numele de fata sau nu!
Dupa aceea ramane de vazut...pana atunci sunt simple supozitii!B-)
Asa cum v-au spus si colegii este necesar sa mergeti sa luati hotararea care va va lamuri. Mi se pare ca ati tratat problema cu multa indiferenta, oricum, daca sotul nu s-a prezentat nu prea cred ca vi s-a permis sa pastrati numele de familie dobandit in timpul casatoriei.
cel mai simplu ar fi sa va recasatoriti. asa este normal, ca a rezolvati cu toate actele mai usor.
Legal, din ce sustineti, nu mai sunteti sotie.
Ba mai mult, folositi acte care nu mai sunt valabile (in speta certificatul de casatorie) cu toate implicatiile ce pot decurge de aici.
Verificati la Primarie-acte de stare civila si vedeti daca s-a inregistrat la vremea respectiva anularea certificatului de casatorie, si pe cat posibil, incercati sa intrati in legalitate.:)

Alte discuții în legătură

Pentru a doua casatorie Val1977 Val1977 Buna ziua, Am divortat anul acesta in martie cand mi s-a eliberat hotararea de divort definitiva si irevocabila. M-am mutat in alt oras si as vrea ca la ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Dosar cununie civila Aleahim21 Aleahim21 Pt a doua cununie civila mai e nevoie de ceva in plus, inafara de: - CI original + copii xerox - certificate nastere original + copii xerox - taxa 1 ron - ... (vezi toată discuția)