Am divortat anul acesta in martie cand mi s-a eliberat hotararea de divort definitiva si irevocabila.
M-am mutat in alt oras si as vrea ca la sfarsitul anului sa ma recasatoresc in orasul actual.
Am citit pe diverse forumuri ca ar fi necesar sa depun la primaria orasului in care a avut loc casatoria desfacuta doua cereri: una pentru eliberarea unui certificat care atesta desfacerea casatoriei si una pentru inregistrarea desfacerii casatoriei intr-un registru. Am sunat la primaria respectiva si mi s-a spus ca nu este nevoie pentru ca judecatoria le transmite o copie a hotararii de divort.
Se poate verifica undeva daca intr-adevar a fost inregistrata? As putea avea probleme atunci cand depun actele pentru noua casatorie?
1. Verificati la servicul stare civila al primariei din orasul unde ati fost casatorita prima data, daca au operat din oficiu prin mentiune inscrierea divortului -pe baza datelor comunicate de judecatorie(copie dupa hotararea definitiva si irevocabila de desfacere a casatoriei).
2. In temeiul legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, puteti sa solicitati si dvs. inscrierea de mentiuni pe actul de casatorie :
Art. 48. - Încetarea căsătoriei prin decesul sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi, anularea sau desfacerea căsătoriei se inscriu prin menţiune pe actul de căsătorie si pe cele de naştere ale foştilor soţi. Menţiunea se înscrie, din oficiu, pe baza comunicării primite de la ofiţerul stării civile care a întocmit actul de deces, a hotărârii judecătoreşti definitive si irevocabile ori la cererea persoanei interesate.
3. Potrivit legii nr.119/1996, la depunerea actelor pentru noua casatorie se aplica urmatoarele prevederi :
Art. 28. - (1) Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi, in scris, la autoritatea administraţiei publice locale unde urmează a se încheia căsătoria.
(2) Ofiţerul de stare civila, care primeşte declaraţia de căsătorie, solicita viitorilor soţi sa prezinte actele de identitate, certificatele de naştere, certificatele medicale privind starea sănătăţii acestora si, daca este cazul, dovezi privind desfacerea sau încetarea căsătoriei, precum si aprobarea preşedintelui consiliului judeţean sau a primarului general al municipiului Bucureşti pentru încheierea căsătoriei, in cazul existentei unor impedimente rezultate din condiţiile de vârsta, rudenie fireasca sau adopţie, in condiţiile prevăzute de lege.
Am inteles ca daca la depunerea actelor pentru a doua casatorie ai avea hotararea de divort in 2 exemplare nu mai este necesar sa verifici inscrierea desfacerii casatoriei anterioare la Primaria orasului in care a avut loc.
E destul de neclar, mai ales ca aceasta ar trebui facuta in toate cazurile din oficiu. Chiar nu inteleg de ce trebuie persoana divortata sa ceara acest lucru, cand practic este de datoria lor sa o faca.
Lucrurile sunt foarte simple! Daca exista acea hotarare judecatoreasca de divort, ramasa definitiva si irevocabila, partea interesata trebuie sa legalizeze respectiva hotarare si sa o prezinte la starea civila pe langa celelalte acte care se cer pentru casatorie! In rest, casa de piatra!