avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulari suprapuse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulari suprapuse

Buna seara
Am si eu o problema cu o intabulare a unui teren extravilat suprapus peste un teren vecin, efectiv suprapunerea este de max 49 cm ipotenuza (in forma de triunghi isoscel). Terenul vecin intabulat in 2004 al meu in 2005. Pb este mai complicata:
Terenul vecin intabulat in planul cadastral x este compus din parcela 1 de n ari, vindut catre persoana B si parcela 2 de n ari care apare in fisa cadastrala la persoana A (ce a detinut initial si parcela 1) ca teren intabulat dar notat ca fiind detinut fara acte de proprietate, ciudat dar adevarat.
De la cadastru mi sa spus ca sa permis intabularea fiind limita de max 80 cm si asfel trebuie sa rezolv problema cu vecinu amiabil sau instanta.
Intrebare suprapunerea fiind in forma de triunghi vf triunghiului aflinduse la jumatatea parcelei 1 cum pot sa rezolv problema?
Cel care detine aceasta parcela cumparata are intabulare si nu il intereseaza iar eu nu pot sa pun borne pentru ca sunt in litigiu.
As putea sa ma leg de persoana A care a intabulat initial terenul? astfel sa anulez intabularea lui sau sa o modific prin micsorarea latimii lui ca sa imi recistig cei 49 cm de suprapunere si el sa ii dea celui care a cumparat parcela 1 (pe care avea cu acte de provenienta) mai mult in lungime pentru ca el va pierde la rindul lui din latime ca de persoana A oricum nu are acte de provenienta pe parcela 2 deci intabularea sa efectuat dar nu stiu cum....
Daca da se poate prin notar, la cadastru (amiabil) sau in instanta?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 22:46, 28 Noiembrie 2009
amiabil la notar numai atunci se poate daca toti trei sunteti de acord. Dvs. trebuie sa va primiti diferenta de teren asta inseamna ca ceilalti doi trebuie sa isi micsoreze suprafata de undeva, sau cela care a vandut parcela 1, sa il despagubeasca cumva cu mai mult teren din parcela doi pe cumparatorul lui, iar in final sa ramana el cu minusul acesta. Bineinteles trebuiesc facute schite de lotizare, eventual comasare si apoi tot felul de alte operatiuni juridice, intre cei trei.
Dar banuiesc ca numai in instanta ati putea cere diferenta de la vecin, parcela 1, indiferent ca el e de buna credinta sau nu, daca acolo pe parcela aia se afla diferenta Dvs. de teren, iar apoi cumparatorul la parcela 1 nu are decat sa contiue procesul impotriva celui de la care a cumparat. Dvs. trebuie sa cereti diferenta de la cel la care se afla! Nu conteaza cum a dobandit-o el, sau celalalt.
Multumesc in primul rind pentru amabilitatea de a raspunde.
Problema e ca noul proprietar de la parcela 1 nu il intereseaza: " Are terenul intabulat". Proprietarul initial care are parcela 2 detine aceasta parcela (2) in schita cadastrala dar cu mentiune : teren detinut fara acte , el raspunzindu-mi ca nu e a lui acea parcela (2) ca si cum a ajuns acolo fara nici o interventie. In concluzie el nu considera acea parcela ca fiind a lui ci a primarie si deci nu are cum sa cada la vreo intelegere cu mine. Deci cum poate sa aiba el pe schita de amplasament de la cadastru o parcela cuprinsa la el dar detinuta fara acte? Pot sa cer anularea intabularii pe ideea ca el detinea innainte de vinzarea parcelei 1 mai mult teren decit in acte?
Va rog un raspuns, am nevoie urgent. Trebuie citit atent formularea.
Buna seara. Cred ca numai in instanta lucrurile pot fi pe de-antregul lamurite , pe baza si a unor expertize topografice . Teoretic, vecinul care si-a intabulat primul terenul ,fiind dat faptul ca a facut-o inainte ( conform si unui adagiu care spune ca cine este primul in timp , este primul in drept) , este considerat proprietarul suprafetie respective. Dvs. nu va ramane decat sa faceti dovada contrara si orice altceva va fi necesar pentru redobandirea dreptuli.
Cred ca aici, pe acest forum , nu vi se pot oferi solutiile pe care le doriti, intrucat aici nu este vorba doar despre sfaturi juridice, in ceea ce ne prezentati, ci trebuie vazute lucrurile in concret, adica o schita , sau amplasamentul in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)
2 intabulari pe un teren pacool pacool Buna ziua, Am achizitionat acum 2 ani doua parcele de teren intabulate in doua numere de top diferite. Acum o luna am reusit de iau legatura cu vecinul care ... (vezi toată discuția)
Proprietate întabulată peste care ulterior au suprapus o parcelă vecină, parțial în cadastru fără notare în cf Ardelean Gheorghe Ardelean Gheorghe Bună ziua, Prezint mai jos o situație din OCPI și Justiție probabil extrem de rar întâlnită, așadar interesantă. ... (vezi toată discuția)