buna ziua, in urma cu 2 saptamani, am fost implicat intr-un scandal intr-un local public deoarece am intervenit pt o persoana care era agresata de mai multi tineri.La 3 zile dupa incident am fost chemat la Politie pt declaratii, insotit de avocat , dupa ce am dat declaratie am fost instiintat ca sunt retinut 24 de ore, iar a2a zi am fost prezentat la procuror care a decis sa fiu sub control judiciar 60 de zile. Sunt acuzar de lovirii si alte violente, amenintari si tulburarea linistii publice, o singura persoana are certificat medico legal de 8 zile
Vreau sa va intreb daca e legala decizia de a fi retinut ? desi sut la prima abatere si nu am cazier judiciar. Va multumesc,
Daca considerati ca au fost încălcate dispoziţiile legale care reglementează condiţiile de luare a măsurii reţinerii, impotriva ordonantei prin care s-a luat masura retinerii, aveati dreptul sa faceti plangere inainte de expirare.
Aveti mai jos conditiile in care se poate dispune retinerea,
ART. 209 C.P.P.
Reţinerea
(1) Organul de cercetare penală sau procurorul poate dispune reţinerea, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 202.
........................
ART. 202
Scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive
(1) Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni.
(2) Nicio măsură preventivă nu poate fi dispusă, confirmată, prelungită sau menţinută dacă există o cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale.
(3) Orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia.
.......................
Vroiam sa stiu daca se poate lua o asemenea masura dupa 3 zile , cand nu mai sunt considerat "pericol" si daca ma impac cu partea vatamata si ramane doar tulburarea linistii publice, ce pedeapsa pot primi? Va multumuesc