avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CONFISCARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CONFISCARE

neata, dragilor, va cer parerea si experienta intr-o problema destul de delicata.
in cazul infractiunii de trafic de influenta, bunurile sau valorile ce au fost date de partea civila, infractorului, se confisca, daca daca se gasesc.
intrebarea mea e urmatoarea: dupa ce se confisca de catre organele de urmarire penala, ce se intimpla cu acele bunuri, valori - se fac venit la bugetul / patrimoniul statului ori se restituie partii civile ?
daca nu se restituie partii civile, ce cale are partea civila impotriva condamnatului - o actiune civila ?!?!?!
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 13:53, 25 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca partea civila este persoana care a suferit un prejudiciu material sau moral prin infractiune si care se constituie ca parte in proces,legea da dreptul la optiune persoanei prejudiciate in privinta utilizarii caii penale sau civile de valorificare a pretentiilor impotriva persoanei responsabile.
De aceea, calitatea de parte civila in procesul penal presupune, in mod obligatoriu, constituirea in aceasta calitate, printr-o declaratie expresa din partea persoanei prejudiciate, care poate fi facuta oricand in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii, cel mai tarziu pana la citirea actului de sesizare a instantei.
Tratamentul legal obliga partea civila ca in cuprinsul declaratiei de constituire sa precizeze in ce consta prejudiciul suferit si care este cuantumul acesteia, pentru ca orice modificare ulterioara a declaratiei de constituire de parte civila nu este valabila, fiind tardiva.
Se constituie parte civila in procesul penal, urmand ca prejudiciul sa fie recuperat de la infractor.
Cu stima !
La infractiunea de trafic de influienta -art.257 Cod penal -
se confisca si se fac venit la bugetul de stat. Deci, infracţiune nu are obiect material, banii sau foloasele pretinse sau primite constituie bunuri date pentru savârşirea infracţiunii şi vor fi supuse confiscarii.
In cazul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, prevazute in art. 61 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, persoana care a comis aceasta din urma infractiune sunt aplicabile dispozitiile art. 61 alin. (4) din Legea nr. 78/2000, privind restituirea catre denuntator a banilor dati, iar nu prevederile art. 257 alin. (2) C. pen. referitoare la confiscare.
Denuntatorul nu are posibilitatea de a se constitui parte civila in cauza, infractiunea de trafic de influenta nefiind o infractiune producatoare de prejudicii, dar instanta are obligatia sa faca aplicarea dispozitiilor art. 61 alin. (2) si (4) din Legea nr. 78/2000, modificata si completata.
Din aceste dispozitii rezulta ca cel ce denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea fapta nu se pedepseste si are dreptul de a i se restitui banii sau lucrurile ce au facut obiectul infractiunii de trafic de influenta .
In cauza, denuntatorului ii erau aplicabile dispozitiile art. 61 alin. (2) din Legea nr. 78/2000 si, pe cale de consecinta, si cele ale alin. (4) ale aceluiasi articol privind restituirea bunurilor sau banilor ce au facut obiectul infractiunii, iar nu cele ale art. 257 alin. (2) C. pen. privind confiscarea .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trafic de influenta?! monalisaalina monalisaalina Am o rugaminte:daca i s-a dat cuiva o suma de bani substantiala pt a interveni la o institutie(unde nu era angajat)insa cunostea....se poate dovedi cu martori ... (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)