avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Poate renunța un administrator-vicepreședinte al CA ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Poate renunța un administrator-vicepreședinte al CA la indemnizația de conducere în favoarea pensiei anticipate fără să-și piardă funcția de conducere?

Buna ziua,
Va rog frumos un raspuns bazat pe lege, daca un administrtor si in acelasi timp vicepresedinte al CA intr-un SA, poate sa renunte la indemnizatia de conducere in favoarea pensiei anticipate, dar in acelasi timp sa ramana in continuare la conducerea societatii in functia pe care o are ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adrianrus25 , utilizator 08:45, 28 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată cu modificările ulterioare, mai ales în situația S.A., nu permite ca administratorul să aibă contract de muncă.

Raportul juridic care se naște între administrator și societate este un contract de mandat, administratorul fiind mandatarul societății.

Din această perspectivă, funcția administratorului nu ar trebui afectată de o eventuală pensionare a acestuia.

În schimb, conform dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia anticipat parțială presupune ca cel care beneficiază de acest drept, să nu mai desfășoare o altă activitate (cu anumite excepții), până la împlinirea vârstei de pensionare.

Dacă administratorul renunță la indemnizația de conducere, atunci, s-ar putea afirma că se respectă cerința Legii nr. 263/2010.

Numai că există un paradox. Pe de o parte, se dorește o pensionare tocmai pentru că persoana în cauză dorește să înceteze orice raport juridic de muncă, iar pe de altă parte, persoana dorește totuși, să rămână în funcția de administrator.

Cam greu de găsit motivația.
Multumesc frumos pentru acest raspuns.
Va doresc o zi cat mai placuta in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se pensioneaza un functionar public? zama cristian zama cristian Cand se poate pensiona un FP care ocupa o fc.pub.de conducere, care a indeplinit conditiile de pensionare de un an, dar, deoarece ocupa un loc foarte caldut ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. in caz de pensionare anticipata androneoana androneoana Am primit o instiintare de la Casa de Pensii cu privire la o pensionare anticipata,a unui salariat . Conf. CM trebuie sa-i fac dec. de incetare ... (vezi toată discuția)
Pensie militara anticipata- cum pot evita suspendarea platii ei? selira selira Buna ziua O persoana este pensionata militar anticipat si doreste sa isi infiinteze o societate cu asociat unic, la care sa fie administrator si eventual si ... (vezi toată discuția)