avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 329/2009 - preaviz?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 329/2009 - preaviz?!

Mai exista perioada de preaviz?!
Ca aud din diverse parti ca CIM nu inceteaza la data de 10.12.2009, in cazul unuia care depune cererea de plecare (prin art. 55 lit.b?), cu dupa parcurgerea preavizului, necesar pentru predare-primire.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 07:59, 26 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Potrivit art. 74 alin. (2) din Contractul Colectiv de munca Unic la nivel National pe anii 2007-2010, in cazul in care angajatorul este obligat sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca (concedierea salariatului in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si art. 66 din Codul muncii) durata acestui preaviz va fi de 20 de zile lucr atoare. In perioada de preaviz , salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Rezulta ca in cazul desfacerii contractului de munca in temeiul art. invocat de dumneavoastra, preavizul nu este necesar.
Daca functia prevede un termen de predare primire legal, atunci desfacerea contractului de munca se face la expirarea acestuia.
Cu stima !

Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Va multumesc mult pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns.
Va rog sa-mi spuneti daca este corecta incadrarea juridica la depunerea cererii de alegere a pensiei de catre un salariat (55 lit b). Eu asa o vad.
Si incetarea de drept ar fi 55 lit. a.
Eu asa cred ca ar trebui scris in carnetul de munca, dvs ce credeti?
Va multumesc anticipat si va rog sa ma scuzati ca va sacai.
Legea prevede ca pana la data de 9 decembrie inclusiv, persoana cumularda trebuie sa-si exprime optiunea intre pensie si salariul ... Neindeplinirea acestei obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut de lege constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.

Pensionarul trebuie sa declare pe propria raspundere daca optează pentru suspendarea plăţii pensiei sau pentru încetarea activităţii.
Consider ca in acest caz incetarea se face in baza art.55 lit.b C.mun.
Art. 55, lit b.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulul pensiei cu salariul rebeca macovei rebeca macovei Avem un asemenea caz in institutia noastra in care pensia depaseste valoarea salariului mediu brut. In lege scrie ca pana la data de 9 decembrie salariatul ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea la locul de munca in timpul preavizului kakadu kakadu nu pot sa stau la munca daca ma baga in praviz k pierd oferta la noul loc de munca ce patesc? ma pot angaja la altcineva cu contract de munca? daca sunt in ... (vezi toată discuția)
Art.55 lit.b) din codul muncii vali_k vali_k Situatia este urmatoarea. Intreprinderea la care lucrez a inceput sa faca disponibilizari de personal din cauza actualei conjuncturi economice si cu citeva ... (vezi toată discuția)