avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Contaminati deliberat cu varicela la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Contaminati deliberat cu varicela la locul de munca

Pe sectia de spital unde lucrez - chirurgie - s-a fortat internarea unui pacient cu varicela in stadiul contagios, desi nu avea justificare medicala sa se interneze pe o sectie de chirurgie, neavand nici o problema chirurgicala in afara bolii infectioase acute. Am anuntat directorul ca unii medici si cadre medii nu au avut varicela, dar mi s-a ras in nas spunandu-se ca "trebuia sa crestem la stana si nu domni la oras" si vesnicul "daca nu va place dati-va demisia".
Acum atat eu cat si 3 cadre medii avem varicela, forme destul de serioase.
Exista vreo modalitate legala sa tragem la raspundere conducerea spitalului pentru riscul la care suntem supusi? Varicela la varsta adulta este o boala serioasa ce poate duce la complicatii grave
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
doctorS, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cazul pe care il prezentati nu poate fi susceptibil de boala profesionala, varicela nefiind mentionata in anexa 22 Tabelul bolilor profesionale cu declarare obligatorie din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Sesizati angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data si cereti cercetarea cazului in conformitate cu prevederile Codului muncii si al Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
Prin internarea la sectia de chirurgie si nu la sectia de boli contagioase a persoanei cu varicela in stadiu contagios, angajatorul nu a respectat prevederea de a asigura sanatatea lucratorilor.
Puteti sesiza Colegiul medicilor din judetul dvs. si chiar deschide o actiune in instanta. Va trebui sa detineti documente medicale care sa ateste ca persoana respectiva, la internare, era contagioasa, respectiv pentru persoanele care au contactat varicela.
Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala CristinaStoican CristinaStoican Am fost diacnosticat cu boala profesionala la Timisoara, ca avand hernie de disc si mi s-a emis procesul verbal de constatare, acesta fiind confirmata ca fiind ... (vezi toată discuția)
Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Conflict la locul de munca eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua!Sunt salariata Spitalului Clinic de Chirurgie OMF Prof.Dr.Dan Theodorescu din Bucuresti,in cabinetul in care imi desfasor activitatea medicii au un ... (vezi toată discuția)