avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SFATURI introducere actiune chemare in judecata ptr ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SFATURI introducere actiune chemare in judecata ptr partaj...

Problema mea este urmatoarea : ultimul domiciliu comun l-am avut la Campina,Prahova,intre timp ,soacra mea a vandut proprietatea de acolo,iar noi am cumparat impreuna un apartament la Campulung (de unde este fostul sot).El are mutatie pe Campulung,eu nu pentru ca intre timp am divortat.Unde as putea depune dosarul de partaj in afara de Campulung(deoarece acolo familia fostului sot are '' cunostinte'' ,si poate influenta decizia completului de judecata asupra hotararii) ? Pot sa depun dosarul la tribunalul in raza caruia am domiciliul meu ? Sau in oricare alta parte, iesind din discutie orasul Campulung ? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:20, 25 Noiembrie 2009
Buna ziua !
In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala,dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
-cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)
-atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)
- cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)
Oricum puteti cere instantei stramutarea cauzei pentru banuiala legitima
(banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale).

Cu stima !

Din pacate, daca imobilul - bun comun - ce urmeaza a face obiectul actiunii de partaj se afla in Cmapulung, nu aveti de ales. Instanta competenta este Judecatoria Campulung, Arges, conform prevederilor art. 13 C.pr.civ. ;)
Mai precis: depun la Campulung dosarul si cer stramutare la Pitesti pe motivul specificat de dvs ? Sau depun direct la Pitesti ? Pe mine m-ar avantaja daca as depune dosarul direct la tribunalul orasului meu (Topoloveni Arges ) deoarece acolo am domiciliu stabil. Credeti ca se poate ? Tribunalul de la Campulung este egal sau superior ca rang celui de la Topoloveni ? Specific un lucru : partajul cuprinde bunuri mobile si imobile. Va multumesc !
Actiunea de partaj bunuri comune (mobile si imobile) se va depune la Judecatoria Campulung daca imobilul se afla in Campulung.
Daca depuneti actiunea de partaj la oricare alta instanta din tara, la primul termen de judecata cu procedura completa, instanta va invoca din oficiu exceptia necompetentei teritoriale a instantei si admitand-o, va trimite cauza spre solutionare tot Judecatoriei Campulung.
Pentru stramutare este necesar sa aveti un dosar pe rolul unei instante, in speta Judecatoria Campulung si sa depuneti o cerere de stramutare motivata, conform dispozitiilor art. 37 - 38 C.pr.civ., fie la Tribunalul Arges in conditiile art. 39 alin. 1 C.pr.civ., fie la ICCJ in conditiile art. 39 alin. 2 C.pr.civ. La cerere veti depune un certificat de grefa de la Judecatorie din care rezulta nr. de dosar, obiectul, partile si termenul de judecata. Pana la solutionarea cererii de stramutare, puteti solicita suspendarea solutionarii cauzei, facand dovada existentei dosarului de stramutare in vederea solutionarii de instanta competenta (tot cu un certificat de grefa).
Cererea de stramutare se va solutiona conform prevederilor art. 40 C.pr.civ.
Daca se va admite, se va stabili in mod aleatoriu o alta instanta de acelasi grad cu cea competenta, in speta Judecatorie, care sa solutioneze cauza. Degeaba solicitati dv. ca speta sa o solutioneze o anumita instanta, pentru ca nu se va tine cont de aceasta cerere. ;)
Cezar66 a scris:

Tribunalul de la Campulung este egal sau superior ca rang celui de la Topoloveni ?

Da, Judecatoria Campulung este egala in grad cu Judecatoria Topoloveni dar, in caz de admitere a cererii de stramutare, dosarul se va judeca de o instanta - judecatorie - din alt judet ales aleatoriu, nu de o alta judecatorie din acelasi judet si nici de instanta dorita de dv. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare de dosar Cezar66 Cezar66 Am un proces de partaj cu fostul meu sot in Cimplung Muscel,de unde este el.Deoarece el are o groaza de cunostinte acolo,ma tem ca aranjand ceva,sentinta carte ... (vezi toată discuția)
Cererea de stramutare in ce conditii se depune? clau1858 clau1858 Am un dosar de pretentii in care vreau sa depun o cerere de stramutare pentru judecarea apelului, din motive intemeiate, insa hotararea pe fond la Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Stramutarea postasul postasul Exista o hotarare data,a unui tribunal ( sectia I-a civila-litigiu de munca),cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.Emitand aceasta ... (vezi toată discuția)