Buna ziua. Am fost data afară în perioada proba ca nu am vrut sa semnez în fals în numele altcuiva și nu am vrut sa particip la o serie de ilegalități.
Ieri ,mi s a dat decizia de încetare ( notificarea nu ) în care este specificat ca nu am datorii, nu am zile co ( am lucrat 11 zile dar nu este specificat ) și mai ese in decizie trecut faptul ca departamentul contabil va duce la îndeplinire decizia specificându se art 31 ( în perioada proba) am primit adeverință de vechime și un raport revisal.
Nu mi s au plătit drepturile salariale și doresc sa iau masuri împotriva angajatorului.
Pot dovedi ca se fac fel de fel de ilegalități si sa merg în instanță pentru a cere banii cuveniți și daune morale?!
Cum se procedează și care sunt legile pe care mă pot baza ?!
Itm ul îi poate obliga sa mă plătească sau doar judecătoria?
Pot sa minta și sa pretindă ca m au plătit din moment ce nu am semnat și nu am luat nici un ban ?!
Eu stiunul ca trebuia facuta nota de lichidare și în decis se specifica ca mi aun achitat și cât.
Ce pot face și cui sa mă adresez va rog pentru ca chiar nu pote sa mai accept astfel de bătăi de joc .
Mulțumesc din suflet pentru raspunsuri, o zi frumoasă!
1. Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
2. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Fara salariu
takytaky1
Bună seara.am lucrat la o firma de construcții aproximativ 3luni cu carte e munca.inainte de a pleca am stat in perioada de preaviz dar în ziua de salariu ... (vezi toată discuția)