avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declarație-acord de ieșire din țară minor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declarație-acord de ieșire din țară minor valabilă trei ani: poate fi acuzată mama de răpire internațională dacă nu aduce copilul înapoi ?

Sotia este cetatean rus, avem copil minor cu dubla cetatenie si dorim sa incheiem un acord de divort si autoritate parinteasca la notar, unde s-au stabilit toate clauzele privitoare la acest lucru.
Inainte sa mergem la notar, avocatii sotiei au introdus o clauza care nu mi se pare in regula si anume:

"Fiecare părinte îi va permite celuilalt să iasă de pe teritoriul țării în care este stabilită locuința minorului. La momentul semnării prezentului acord, tatăl va acorda mamei dreptul de a ieși din țară cu minorul, pentru perioada maximă prevăzută de lege, și anume 3 ani, având în vedere faptul că țara de origine a mamei este Federația Rusă, iar frecvența călătoriilor ar putea fi mai mare. Ulterior, după expirarea celor 3 ani tatăl se obligă să acorde din nou acest drept mamei, fără nicio altă constrângere. Mama este de acord să îi permită tatălui să iasă cu minorul din țară, urmând a-și da acceptul pentru fiecare ieșire în parte a minorului. Ambii părinți vor da o declarație notarială în acest sens. Călătoriile oricăruia dintre părinți cu minorul în afara țării se va realiza cu respectarea programului de vizită, astfel încât să nu fie afectat dreptul fiecărui părinte de a avea legături personale cu minorul. "

Intrebarea mea este: daca ea pleaca in Federatia Rusa si nu se mai intoarce pe diverse motive ( nu stie inca limba romana, nu are o locuinta, nu se poate integra, s.a.) poate fi acuzata de rapire internationala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DerLehrer , utilizator 15:00, 4 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi mai bine sa aveti si dvs un avocat la negocieri.. iar daca nu va intelegeti, va vedeti in instanta si nicio instanta nu va hotari ca mama sa iasa cand vrea din tara cu copilul si dvs sa ii solicitati acordul pt fiecare iesire.
Mie mi se pare ca trebuie sa aveti aceeasi unitate de masura si nu in sensul ca fiecare parinte sa iasa cand doreste fara sa fie necesar acordul celuilalt dat expres pt acea calatorie, ci din contra, fiecare parinte cand vrea sa faca o calatorie in afara tarii cu copilul trebuie sa aiba acordul celuilalt, sa fie stipulat clar pe ce perioada, unde..
Daca dvs va dati acordul pt 3 ani, poate sta acolo 3 ani si gata, nu o sa o puteti acuza de rapire.. ci numai sa ii faceti plangere pt nerespectarea programului de vizita si la cum functioneaza lucrurile la noi, nu se va intampla mare lucru, ca sa nu zic... nimic.
pe scurt, clauza aia trebuie eliminata pt ca nu isi are rostul.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Acum imi este clar riscul semnarii acelui acord.

O sa modific astfel:

La momentul semnării prezentului acord, tatal este de acord să îi permită mamei să iasă cu minorul din țară, urmând a-și da acceptul pentru fiecare ieșire în parte a minorului. De asemenea, mama este de acord să îi permită tatălui să iasă cu minorul din țară, urmând a-și da acceptul pentru fiecare ieșire în parte a minorului. Ambii părinți vor da o declarație notarială în acest sens. Călătoriile oricăruia dintre părinți cu minorul în afara țării se va realiza cu respectarea programului de vizită si mentionarea adresei la care acesta poate fi contactat, astfel încât să nu fie afectat dreptul fiecărui părinte de a avea legături personale cu minorul.

In acest caz ea, daca ea nu respecta perioada de iesire din tara stabilita prin acordul incheiat la notariat, va putea fi acuzata de rapire internationala.
Adica are alta putere acest document, corect?
Exact, dacă în aceste condiții nu se întoarce poate fi acuzata de răpire.
Multumesc mult inca o data tuturor care mi-au raspuns si o zi cat mai frumoasa!

gi-jane2 a scris:

Ar fi mai bine sa aveti si dvs un avocat la negocieri.. iar daca nu va intelegeti, va vedeti in instanta si nicio instanta nu va hotari ca mama sa iasa cand vrea din tara cu copilul si dvs sa ii solicitati acordul pt fiecare iesire.
Mie mi se pare ca trebuie sa aveti aceeasi unitate de masura si nu in sensul ca fiecare parinte sa iasa cand doreste fara sa fie necesar acordul celuilalt dat expres pt acea calatorie, ci din contra, fiecare parinte cand vrea sa faca o calatorie in afara tarii cu copilul trebuie sa aiba acordul celuilalt, sa fie stipulat clar pe ce perioada, unde..
Daca dvs va dati acordul pt 3 ani, poate sta acolo 3 ani si gata, nu o sa o puteti acuza de rapire.. ci numai sa ii faceti plangere pt nerespectarea programului de vizita si la cum functioneaza lucrurile la noi, nu se va intampla mare lucru, ca sa nu zic... nimic.
pe scurt, clauza aia trebuie eliminata pt ca nu isi are rostul.

Revin cu actualizare la cele de mai sus.
Sotia insista sa ii dau acel acord, ca fiind cetatean strain sa fie sigura ca nu ii voi face probleme cand ar vrea sa iasa cu copilul din tara. I-am comunicat ca sunt de acord, dar punctual, sa stiu pe ce perioada si unde. A inceput sa se enerveze ca nu vrea sa se simta ca intr-o inchisoare in Romania, ca vrea sa se simta libera, etc si i-am explicat ca ea poate pleca oricand, stau eu cu cel mic pana se intoarce si ca partea cu libertatea nu mai este aceeasi de cand s-a maritat si are copil. Este inlocuita de responsabilitati fata de cel mic.

Avocatul ei ma ameninta ca daca ajungem in tribunal, poate ca prin ORDONANTA PREZIDENTIALA sa suplineasca acordul meu de a parasi teritoriul tarii si practic sa poate pleca oricand si oriunde cu copilul fara sa imi comunice.
Ma ameninta ca programul meu de vizita va fi restrans pentru ca nu m-am interesat de copil de cand a parasit domiciliul. Eu am facut cereri la Politie, Protectia Copilului, inclusiv Consulatul Rus (sotia si copilul au cetatenie rusa, copilul insa are si romana) si am primit raspuns standard ca au verificat,insa datele lor personale nu mi le pot comunica. Cei de la Politie au mentionat ca doar instantelor judecatoresti la cererea lor. Datorita situatie financiare proaste in care m-a lasat sotia ( ea isi gasise loc de munca, eu fusesem disponibilizat) si a creditelor ( pe care a refuzat sa le plateasca, ca asta e treaba barbatului), nu am putut recurge pana in prezent la o instanta judecatoreasca. In afara de asta, nu raspunde la telefon sau pe messanger decat cand vrea ea, deci cum sa pot sa dau de copil, nici la telefon nu mi-l da cand il cer, pe diverse motive: este in baie, este cu baietii la joaca, s.a.m.d.

Doresc si eu sa stiu daca ma puteti ajuta, cat de reale pot fi aceste amenintari.

Imi dau seama ca suntem la ultima negociere si se incearca un joc dur, sa ma faca sa cedez ca sa-i semnez acel acord de parasire a tarii pe perioada de 3 ani, lucru care nu se va intampla conform celor care m-au sfatuit pe acest forum.

Multumesc inca o data anticipat pentru ajutor, chiar imi sunt utile sfaturile dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Ramanere in tara cu copil minor florinmantescu florinmantescu Buna ziua, Sa presupunem urmatoarea situatie: cuplu cu copil minor, locuiesc in tara X din Vestul Europei. Sotia vrea sa se intoarca in Romania, dar sotul ... (vezi toată discuția)
Semnatura pasaport minor TudorEmilia TudorEmilia Buna ziua! Am un copil minor in varsta de 7 ani impreuna cu fosta mea sotie. Suntem divortati de 3 ani avem custodie comuna si program de vizita, insa ... (vezi toată discuția)
Sotia a fugit cu copilul nostru in rusia fara acordul meu, fara ... DerLehrer DerLehrer Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in ... (vezi toată discuția)